Zvijezde svjetskog cabareta i ‘ledena predstava’

Spoj iznimnog cirkusa

Autor: Maja Gujinović 11/10/2010 9:41

Poluprazna programska knjižica ovogodišnjeg, šestog Festivala novog cirkusa, koja neobično podsjeća na knjižicu manifestacije Yes Zgb, Ureda za kulturu, ironičan je komentar na situaciju u kojoj se našla zagrebačka nezavisna kulturna scena, a time i ovaj festival.

-.-FNC-.- 'Red Room' provokativni spoj iznimnog cirkusa, uvrnutog humora, nove burleske i suvremenog varijeteaNaime, nakon pet uspješnih sezona, velikog odaziva publike i odličnih kritika, organizatori ‘kazališnog događaja godine’ sukladno financijskim mogućnostima program su odlučili održati u samo jednom danu, za razliku od dosadašnjih pet do devet dana. Jedna predstava, jedan kabaret, jedno predavanje, jedan film, jedna knjiga i jedna izložba ono je što će vjerna publika festivala imati priliku vidjeti u subotu, 13. studenog.

– Jednodnevni festival nije proizvod ovogodišnje recesije. On je proizvod šestogodišnje recesije. Od početaka kad je pokrenut bez potpore Ministarstva i s minimalnom potporom Grada, festival se izborio za uspjeh prvenstveno zahvaljujući velikom osobnom ulogu privatnih energija i kapitala, a ti izvori nisu nepresušni – istaknuo je Ivan Kralj, ravnatelj festivala.

Festival kao poruka o lošoj kulturnoj politici

Festival novog cirkusa ove se godine tako pretvorio u svojevrsni manifest, poruku o festivalu koji nestaje, koji unatoč uspjesima nije prepoznat od strane institucija, pa je u duhu toga štampan i samo jedan plakat koji će biti izložen u Muzeju festivalskih relikvija koji će biti otvoren za vrijeme trajanja festivala u Showroomu galerije Nova (Teslina 7), gdje je jučer započela i prodaja ulaznica za festival.

– Zagreb se diči svojim kulturnim budžetom kao najvećim u Europi. Istodobno, on se ne diči načinom na koji se taj budžet raspodjeljuje. Bez evaluacije, ogromne potpore iz džepova poreznih obveznika vuku velika kazališta upitnih rezultata ili festivali na čija otvorenja dođe 70 ljudi. To je otprilike broj programatora koji je prošle godine posjetio Festival novog cirkusa – dodao je Kralj.

-.-FNC-.-Za predstavu 'P.P.P.' na Sceni Travno se priprema 450 kilograma ledaUnatoč svim preprekama i ove godine Festival novog cirkusa donosi kvalitetne i aktualne umjetnike s ove zanimljive i žive scene, a tema je fenomenu queer cirkusa, cirkusa u kojme stvraraju umetnici na granici rodnih i spolnih određenja. Jedina predstava koja će se izvesti na ovogodišnjem FNC-u je ona ‘P.P.P.’ skupine Compagnie Non Nova koja će se izvesti u subotu u 19 sati, na Sceni Travno. U predstavi se koristi 450 kilograma leda koji je kroz čiju se transformaciju portretirana osobna, intimna transformacija umjetnice koja je godinama živjela u tijelu muškarca.

Bradata žena i najveće zvijezde burleske i varijetea

Festival će u 1o sati ujutro krenuti s predavanjem Jennifer Miller, bradate žene, koja je kroz 20 godina karijere stekla status američke sideshow ikone koja se izborila za poziciju sveučilišne profesorice unatoč društvenim konvencijama. Njeno predavanje imena ‘Is your house on fire’ u Kinu Grič bavit če se poviješću i politikom njujorškog Cirkus Amoka-a.

Navečer s početkom u 21 i 30 u Dvorani Jedinstvo, okupit će se neki od najtalentiranijih performera današnjice u queer cabaretu ‘Red Room’ provokativnom spoju iznimnog cirkusa, uvrnutog humora, nove burleske i suvremenog varijetea. Dekadentnu noć urbane zabave za odrasle obećavaju izvođači čije referencije uključuju Torture Garden, Palazzo, Medium Rare, Circus of Horrors, The Brit Awards ili pak najslavniji svjetski varijete – La Clique. Deset izvođača s četiri kontinenta publici će priuštiti dva sata cabareta.

Rezervacije za ulaznice se vrše na ulaznice@cirkus.hr, a ostale informacije o programu dostupne su na http://www.cirkus.hr/. Festival novog cirkusa organizira udruga Mala performerska scena.