Zvijezde knjige pišu, no koliko ih čitaju?

Marin Ivanović Stoka

Autor: Bojana Križić 12/5/2009 16:33

Život piše priče, u to smo sigurni. No jesu li priče dobre ako dolaze iz pera poznatih to je već upitno. Čini se kao da u zadnje vrijeme glumice više ne glume, voditeljice ne vode, nego svi redom pišu knjige.

Trendove je odlučio slijediti i zagrebački reper Marin Ivanković Stoka koji će s čitateljima podijeliti svoju priču o paklu koji je proživio u borbi s drogom. U stvaranju autobiografije naziva ‘Narko dnevnici zvijezde reparice’ pomoći će mu ni manje ni više no – mama. Datumi i cijena još nisu poznati, no uzevši u obzir da mu se zadnji album prodavao na kioscima, vjerojatno će slijediti stope starlete Nives Celzijus i prodavati ga uz novine.

-.-nivescelzius.de-.-Nives je, podsjećamo, napisala autobiografski roman koji je javnosti priuštio puno novih tračeva o estradnjacima, a imao i najveću čitanost u Hrvatskoj. Baš je zbog toga ova žena nogometaša za “Golu istinu” trebala primiti nagradu ‘Kiklop’, no iz “moralnih razloga” organizatorica istarskog sajma knjiga ‘Sa(n)jam knjige’ nije joj ga dodijelila. Knjiga se prodavala na kioscima po cijeni od 30 kuna, a Nives je tako uplivala u nove estradne vode. Najavila je pisanje još jedne knjige, a dobila je i kolumnističke angažmane u jednom hrvatskom i jednom njemačkom tjedniku.

No ona nije prva ‘žena nogometaša’ koje se primila pera. Na popisu je prva Milana Vlaović, koja je, doduše, bila novinarka pa joj to nije bio prvi doticaj s pisanjem. Njeno ozbiljnije djelo ‘Blato’ dobilo je pozitivne ocijene i od publike i kritike.

TV voditeljice Josipa Pavičić, Uršula Tolj i Danijela Trbović također su se okušale u pisanju. Yo je napisala čak četiri ‘chick lit’ romana, ‘Sara Santini – ljubavni roman iz visokog i niskog društva’, ‘Lopov moje mladosti’, ‘Gl’amour’ i ‘Farma taštine’, no samo je s ovim zadnjime digla prašinu opisujući istinite događaje svojih slavnih poznanika pod lažnim imenima.

Uršula Tolj odlučila je pomoći mladim majkama svojim iskustvima saževši ih u knjigu ‘Prvi put mama’, dok se Danijela Trbović odlučila objaviti svoje kolumne u zbirci naziva ‘Hrvatica, majka, katolkinja, nepušačica…’.

Siniša Bužan-.--.-I dok je Danijelina knjiga nastala iz sedam godina pisanja kolumni, knjiga Jelene Veljače nastala je iz kolumni koje je glumica pisala u Jutarnjem listu u manje od godinu dana. “Mama vam je cijelo vrijeme lagala” ime je njene zbirke koja se prodaje po najvećoj cijeni od svih knjiga celebrity literature, čak 99 kuna.

Da ne zanemarimo i muški rod, uz već najavljenog Stoku, pera su se primili i stilisti Marko Grubnić i Boris Banović aka Fashion Guru. “Vodič za urbane frajere” zapravo je ilustrirani udžbenik ponašanja koje odobrava Fashion Guru, napisana na njegov kritičan i pomalo uštogljen način. I dok se Banović držao struke, Grubnić se poučen iskustvima kolegica pjevačica Josipe Pavičić i Nives Celzijus odmah bacio na tračeve i izdao knjigu “Otkrit ću vam tajnu” u kojoj otkriva tajne svojih slavnih prijatelja.

U ovoj najezdi autobiografskih i poluautobiografskih knjižica sa i bez pseudonima pitamo se gdje su nestali dani kada renomirani spisatelji pisali biografije zvijezda. E, to će biti prava novost!