Županija dobiva poljoprivrednu udrugu

Okupljeni prosvjednici

Autor:: Vesna Gregčević / Obiteljski radio Ivanić 12/1/2009 20:06

U Skupštinu Hrvatske poljoprivredne komore izabrano je 119 poljoprivrednika. U idućih mjesec dana skupština će birati i svoga predsjednika te održati konstituirajuću sjednicu na kojoj će Komora legalno zaživjeti. Od oko 200.000 poljoprivrednika za seljačke je predstavnike glasovalo 37.000 birača. Osnivanje Hrvatske poljoprivredne komore državu je stajalo 800.000 kuna.

U Zagrebačkoj županiji kao izbornoj jedinici od ukupno 3.372 glasačka listića obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava važećih je bilo 3211. Iz naše izborne jedinice devet je izabranih kandidata za skupštinu poljoprivredne komore to su Dubravka Horvat – Uzelac diplomirani agronom, Zdenko Cesnik, Stjepan Kunovec, Željko Kos, Zlatko Mužinić, Božica Čičko, Dario Vugec, Zdravko Pankretić i Damir Horvatić.

Sjedište poljoprivredne komore u kojoj će članstvo biti obvezno, nalazit će se u Zagrebu. Riječ je o krovnoj organizaciji poljoprivrednih gospodarstava, kojih je u Upisniku registrirano 186000.

Poljoprivredna komora osniva se zato što i uz 882 poljoprivredne udruge i 703 registrirane poljoprivredne zadruge ne postoji krovna organizacija, koja bi bila istinski partner Vladi i sukreator poljoprivredne politike.

Djelatnost Komore bit će, između ostaloga, kontrola mjera ruralnog razvoja ali i vođenje evidencije izravne prodaje za poljoprivredna gospodarstva.