Zoološki vrt je 6. turistička atrakcija u zemlji

Autor: Paula Kota 8/4/2015 10:01

Zagrebački zoološki vrt je prema broju posjetitelja šesta turistička atrakcija u Hrvatskoj. U čast ovoj zagrebačkoj atrakciji i njezinoj 90. godišnjici, otvorena je izložba autorice Željke Kolveshi ‘Zoološki vrt u Zagrebu, 1925.-2015.’

– Surađivali smo sa Zoološkim vrtom, ali na neki način ovo je iznenađenje za njihov rođendan jer ni oni sami do zadnjeg časa nisu znali kako će točno izložba izgledati. Uspjeli smo sakupiti puno raznovrsne građe koja je postala idealna podloga za interpretacije. Predmeti i tekstovi nastoje na što zanimljiviji način prenijeti kako izgleda život u Zoološkom vrtu te na koji se način tijekom godina razvijao – izjavila je autorica izložbe Željka Kolveshi.

Izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je obećao da će se ova izložba preseliti u zagrebački Zoološki vrt kao stalni postav.

– Devedeset godina Zoološkog vrta zaslužuje i budnu pozornost prema njemu. Iskoristit ćemo europska sredstva za obnovu i za godinu i pol imat ćemo najmoderniji zoološki vrt u Europi. Osim toga, ova će se izložba nakon 4 mjeseca u Muzeju grada Zagreba preseliti u Zagrebački zoološki vrt. Potrudit ću se da uvjerim vodstvo Zoološkog vrta da nađu mjesto gdje ćemo organizirati ovu izložbu kao stalni postav – izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na ovoj audio-vizualnoj izložbi sudjelovao je velik broj suradnika iz drugih ustanova. Osim iz Zoološkog vrta, podaci i građa crpljeni su iz Školskog muzeja, Državnog arhiva, Prirodoslovnog muzeja i drugih. Prekrasna priča o zoološkom vrtu namijenjena je svim dobrnim skupinama, a možete je pogledati sve do 31. listopada ove godine.