Znate li razliku između Svih svetih i Dana mrtvih

Autor: Zita Žunec Zoretić, FOTO: Jabuka TV  11/2/2016 16:56

 Svi sveti svetkovina je kojom se slave svi sveci, a obilježava se prvog dana u studenom još od 8. stoljeća. Taj datum je povezan sa drevnom keltskom svetkovinom koja je označavala početak nove godine, odnosno dane kada se duše umrlih ponovo pojavljuju na zemlji. Dušni dan, kojeg neki još uvijek nazivaju Dan mrtvih, katolički je blagdan nastao pod inicijativom sv. Odilona te se proširio zaslugom benediktinaca. Koje su razlike između ta dva blagdana te kako se ti dani obilježavaju u našem narodu, saznali smo od naših sugovornika.

  – Znam da se govori o tome da postoji nekakva razlika, ali zapravo ja ne znam razliku. Uobičajeno je da na današnji dan obilazimo grobove svojih mrtvih- odvrati je zagrebački umirovljenik koji nije upoznat s razlikom između ovih svetkovina.

 – Danas su Svi sveti, svi oni koji nisu uspjeli dobiti svoj dan u katoličkom kalendaru. Biskup je tada rekao da će taj dan biti Svi sveti- odvratila je starija gospođa.

Dušni dan obilježava odlazak na misu zadušnicu, te se na na taj način prisjećamo svojih najmilijih. U nekim dijelovima Hrvatske na Dušni dan je običaj jesti puricu punjenu kestenjem, jabukama ili kruškama te orahnjaču ili makovnjaču. Na dan Svih svetih običaj je da se pale svijeće, te se nose vijenci i cvijeće na grobove.

– Idemo prvo na Mirogoj, tamo mi je većina familije, a onda idemo na krematorij, tamo je drugi dio familije- rekla je gospođa noseći punu vrećicu svijeća i aranžmana.

– Dušni dan je dan kad obilazimo duše nasih pokojnih roditelja, obitelji, najmilijih. A Svi sveti je dan kada se prisjećamo svih svetaca, koji su na ovozemaljskom ili onozemaljskom svijetu postali sveti. Jaću ovaj dan obilježiti tako da ću obići grob svojih roditelja, dan ću završiti misom za pokojne- upućena je Magdalena, umirovljenica iz Zagreba.

Ovi blagdani su prilika da se prisjetimo onih koji više nisu s nama i svih lijepih uspomena koje nas vežu za naše pokojne, te da ih provedemo u krugu obitelji i prijatelja.