Zdravo Marijo, jedinstvena valuta kafića na Jarunu

Autor: Filip Kordić 11/23/2009 8:36

Piše: Filip Kordić

-.-Filip Kordić-.-Kafić Jedro u zagrebačkome kvartu Jarun vjerojatno je  jedini ugostiteljski objekt u Hrvatskoj u kojem se naručeno piće plaća molitvom.

Smješten u prostorijama velebne crkve Sveta Mati Slobode, kafić je nakon nedjeljne mise redovito dupkom pun. Cijene pića u Jedru variraju ovisno o tome što naručite. Kava, na primjer, košta dva Očenaša i dvije Zdravo Marije, dok su najskuplji gazirani sokovi, za koje ćete morati izmoliti pet Zdravo Marijo te pet Slava Ocu.

Ideja o pokretanju duhovnog kafića rodila se u krugu svećenika koji su nastojali zadržati mlade ljude u okviru crkve i nakon mise. Na ideju o ‘platežnom sredstvu’ došli su kada se netko upitao kako će se projekt financirati. Odgovor na to pitanje glasio je: ‘ Bog će platiti!’ Spontana izjava prihvaćena je kasnije kao konačno riješenje.

Projekt duhovnog kafića nije slučajno nastao na Jarunu. Crkvu Svete Mati Slobode vode salezijanci, rimokatolički red koji je poznat po radu s mladima.

– Salezijanske crkve u svijetu često imaju caffe barove ovoga tipa – ispričao nam je don Damir Stojić, jedan od svećenika u Jarunskoj crkvi.

– Riječ je o svojevrsnoj selezijanskoj tradiciji. Umjesto da mladi nakon mise odlaze na kavu u lokalne kafiće, odlučili smo da bi bilo bolje da pokrenemo vlastiti – pojasnio je don Damir.

-.-Filip Kordić-.-Naziv kafića ‘Jedro’ odabrano je iz više razloga. Brod je jedan od najstarijih simbola kršćanstva, a vjetar je simbol Duha Svetoga. Blizina jarunskoga jezera također je pridonjelo konačnom odabiru imena.

Unatoč tome što su svi konobari u kafiću volonteri, naručene kave i sokovi dolaze u rekordnom roku. Jedna od tradicija kafića je i ‘čašćenje’, tako da obično samo jedan vjernik za stolom izmoli zajednički račun.

Na kraju jedna napomena. Svi oni koji su već počeli planirati svoj večernji izlazak u ovaj kafiću, ostat će razočarani. U Jedru se, naime, serviraju isključivo bezalkoholna pića i to samo nedjeljom nakon podnevne mise.