Završen projekt edukacije patronažnih sestara

Vrijednost projekta je gotovo 806 tisuća kuna, no njegov bi značaj mogao vrijediti puno više za sve buduće rodilje.

Projekt Doma zdravlja Zagreb – Zapad koji je usmjeren na edukaciju patronažnih sestara je završen. Naime riječ je o projektu u kojem bi patronažne sestre pomagale rodiljama s poslijeporodnom depresijom.

“Projekt je usmjeren na poboljšanje IT vještina medicinskih djelatnika, a ponajviše patronažnih sestara. Smjer djelovanja je ustvari edukacija i dodatna nadogradnja znanja patronažnih medicinskih sestara vezano uz poslijeporodnu depresiju”, objasnila nam je Anita Prskalo, patronažna medicinska sestra Doma zdravlja Zagreb – Zapad.

Poslijeporodna depresija veliki je problem svih rodilja u današnje vrijeme zbog velike izloženosti stresu i ubrzanom načinu života. Glavni razlozi zbog kojih žene ne traže liječničku pomoć su slaba dostupnost usluga na području primarne zdravstvene zaštite kao i stigmatizacija koja prati psihičke poremećaje. Cijeli projekt odrađen je putem interneta, odnosno u obliku webinara.

Anita Prskalo nam je i pojasnila tko je sve uključen u projekt.

“Početak projekta je bio prije pandemije gdje smo se mi educirali u našem Centru za mentalno zdravlje. Sam projekt uključuje više županija u Hrvatskoj. Osim Grada Zagreba uključeni su Krapinsko-zagorska županija, Vukovarsko-srijemska te Grad Korčula.”

Projekt je realiziran pomoću financijskih sredstava Europskog socijalnog fonda, a njegova vrijednost je gotovo 806 tisuća kuna, no njegov značaj mogao bi vrijediti puno više za sve buduće rodilje.