Zaljubljeni anđeo sletjet će u Zaprešić

Autor:: N.I. 1/12/2010 19:29

-.-http://blogs.guardian.co.uk-.-U četvrtak u 19.30 u prostorima Foto kino video kluba Zaprešić prikazat će se kultni film ‘Nebo iznad Berlina’ njemačkog redatelja Wim Wendersa.

Wenders je učenik münchenske Visoke škole za televiziju i film. Inače, rođen je 1945. u Düsseldorfu gdje je studirao medicinu i filozofiju. Prije početka studiranja u Münchenu, odlazi u Pariz gdje se bavi umjetnošću. Pariz je tada bio centar za distribuciju američkih filmova B-produkcije što je izvršilo veliki utjecaj na njegovo filmsko stvaralaštvo. Filmski opus počinje stvarati sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća kad sa nekoliko prijatelja osniva tvrtku za proizvodnju i distribuciju filmova Filmverlag der Autoren.

Nebo iznad Berlina je njegov trinaesti filmski uradak. Na festivalu u Cannesu 1987. godine Wenders je nagrađen kao najbolji redatelj. Status kultnog filma stekao je zbog same radnje u kojoj se anđeo Damiel zaljubljuje u plesačicu Marion i postaje smrtnik. Izvedba Nick Cave & the Bad Seedsa doprinijela je zvjezdanom statusu filma koji se danas smatra jednim od najboljih filmova 20.stoljća.

Projekcije su suradnja Foto kino video kluba i Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić. Selektor filmskih večeri je Sonja Šulc.