Zagreb zbog turizma financirao Vrdoljakovog Tita?!

Antun Vrdoljak

Autor: Autor:: Sanjin Španović 5/25/2010 10:09

Ukupno 100 000 kuna dodjelio je i isplatio grad Zagreb Antunu Vrdoljaku za njegovu dugometražnu seriju “Tito” i to zbog – poboljšanja turističke ponude grada Zagreba!? Ugovor za ovu donaciju, koji je došao u posjed portala Zagrebancija.com, sklopljen je 11. lipnja 2008. godine, dok je navedeni iznos iz gradskog proračuna isplaćen početkom prosinca iste godine, tek nekoliko mjeseci nakon što je počelo snimanje.

Iako se u cijeloj seriji grad Zagreb tek usputno pojavljuje, dok se njegove kulturne i turističke vrednote ne pojavljuju apsolutno nigdje, ovaj projekt Antuna Vrdoljaka u ljeto 2008. bio je uvršten u Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2008. godinu u audio – vizualnoj djelatnosti.

Sredstva daje TZGZ, a odlučuje Ured za kulturu

Tu odluku donio je Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, na čijem čelu je tada bila Jelena Pavičić Vukičević, današnja dogradonačelnica.

Iznos je pak isplaćen preko Turističke zajednice grada Zagreba na račun tvrtke Andrije Vrdoljaka. Predsjednik Skupštine u to doba bio je Ivo Jelušić, koji nam je u kratkom razgovoru rekao kako se ne sjeća ikakve isplate Antunu Vrdoljaku preko TZGZ-a.

– Turistička zajednica samo osigurava sredstva za realizaciju ovih programa, dok o njihovoj dodjeli odlučuje Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport. Mi tu nismo mogli ništa – rekao nam je Jelušić.

-.-HRT-.-Vrdoljak je jednu od važnijih uloga u serijalu dao svom zetu Goranu VišnjićuNo, od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, te Turističke zajednice nismo uspjeli saznati na koji će način gledanje filma Tito privući turiste da dođu u Zagreb.

Bulajić: Nigdje nisam turistički promovirao grad Zagreb

Turistička zajednica je 2008. ukupno priredila 4.000.000 kuna za, kako navode, ‘potporu projektima i manifestacijama Gradskog ureda, koje doprinose promidžbi turizma grada, poboljšanju turističke ponude iz područja kulture, a time i povećanju turističkog prometa u gradu Zagrebu.’

S obzirom da je većina snimaka u toj seriji izvučena iz Titovih memoara, Veljka Bulajića, odgovor smo pokušali doznati i od njega.

– U “Titovim memoarima” nigdje nisam turistički promovirao grad Zagreb. Ostalo ne bih komentirao – kratko nam je rekao Bulajić.

Podsjetimo, Antun Vrdoljak i njegov sinovi i prije su imali transakcije sa gradom Zagrebom. Sinovi poznatog redatelja Antuna Vrdoljaka, Luka i Marko, Gradu Zagrebu duguju oko dva milijuna kuna. Oni, naime, nisu platili najamnine za dva kafića, a za koje su potpisali ugovor o zakupu poslovnog prostora.