Zagreb za vikend u duhu pokladnih tradicija

Zamaskirana ekipa u River pubu u Rijeci

Autor:: A.Z. 2/24/2011 11:43

Osmu godinu za redom u Zagrebu se održava tradicija organiziranja fašničkih proslava pod nazivom ‘Fašnik u Zagrebu’. U organizaciji Međunarodnog centra za usluge u kulturi subota 26. veljače i nedjelja 27. veljače 2011. godine bit će u duhu pučkih pokladnih tradicija.

-.-hr.wikipedia.org-.-ZvončariFašnička povorka počinje u 11:00 sati na glavnom zagrebačkom trgu na kojoj će folklorni ansambli i njihovi gosti predstavit će pokladne folklorne tradicije iz Istre, Slavonije, Baranje, Korduna i Međimurja. Na Trgu bana Josipa Jelačića nemojte propustiti Fašničke spelancije koje izvode Zločesti bubnjari, mesopusne likove iz Viškova, Brguda i Žejana, pokladne običaje iz Brodskog Posavlja, Donje Bebrine te baranjske pokladne običaje, te fašničke običaje iz Draganića.

Fašnički običaji slavit će se i u Međunarodni centar za usluge u kulturi Travno. Koncertom pod nazivom ‘Fašnika u Savu’ zagrebački folklorni ansambli predstavit će pokladne folklorne tradicije, koje u različitim oblicima i danas žive. Na kraju će se odigrati pučki teatar kažnjavanja pokladne lutke, odnosno njegovo simbolično bacanje u Savu, kako je nekada bio običaj u selima južno od Zagreba.

Nastupaju FA ‘Zagreb-Markovac’, SKUD ‘Ivan Goran Kovačić’, KUD ‘Sesvetska Sela’, HKD Braće Radića, Folklorna družina ‘Lajbeki’ HKD Braće Radića, Hrvatski gajdaški orkestar. U galeriji Međunarodnog centra za usluge u kulturi može se od 23. veljače do 8. ožujka razgledati izložba fotografija ‘Hrvatske tradicijske pokladne maske’, a u razdoblju od 28. veljače do 4. ožujka učenici osnovnih škola moći će u maloj dvorani MCUK – a pogledati dokumentarne etnološke filmove s pokladnom tematikom.