Zabrana petardi pokazala se dobrom

Prijatelji životinja u dopisu MUP-u traže strogu kontrolu protuzakonite prodaje i korištenja petardi

Foto: Ilustracija

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis MUP-u u kojemu navodi da su im tijekom proteklih blagdana građani dojavljivali kršenja zakonske zabrane prodaje i korištenja petardi za osobnu uporabu. Iz Udruge pohvaljuju zabranu te bučne pirotehnike kao nužnu i svrsishodnu. Smatraju da je krajem 2022. nužna pojačana kontrola policije što se tiče i zabrane prodaje i korištenja petardi i redenika, i to na način da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu zakona i reagirati na prijave građana, a važno je pojačano kontrolirati i trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva. Ponovili su apel da se sljedećim zakonskim izmjenama uporaba ostalih pirotehničkih sredstava iz kategorija F2 i F3 dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja jer se 27., 28., 29. i 30. 12. ništa ne slavi.

U dopisu ministru Davoru Božinoviću Prijatelji životinja navode primjere kršenja zabrane petardi, koje su im građani dojavljivali. Upozoravaju da su najveći problem trgovine pirotehnikom, koje su otvoreno izlagale i prodavale petarde svih vrsta i pritom svjesno kršile niz zakonskih propisa – nisu od kupaca tražile potvrdu da su pravne osobe koje moraju imati dokaz o obavljanju djelatnosti za koje je predviđena uporaba pirotehnike, a nisu niti podatke o tome upisivale u upisnike i žurno ih dostavljale MUP-u kako bi inspektori mogli obaviti nadzor kupca i utvrditi namjenu nabave i uporabe petardi.

„Zabrana petardi i redenika itekako pokazuje izvrsne rezultate, o čemu svjedoče građani iz gradova u kojima ove godine nije bilo puno pucanja ni uznemiravanja ljudi i životinja te materijalne štete. No ukazujemo na problem protuzakonitog poslovanja distributera pirotehnike u gradovima u kojima imaju svoje trgovine, zbog čega je upravo u tim mjestima i bilo korištenja petardi i pojačanog ispucavanja pirotehnike. To je u velikoj mjeri uznemiravalo i ljutilo građane, koji su smatrali da će konačno ove blagdane dočekati u miru i sigurnosti za sebe i svoje kućne ljubimce”, istaknuli su Prijatelji životinja.

Podsjetili su da je velika većina hrvatske javnosti početkom 2021. zdušno podržala stupanje na snagu hvalevrijedne zabrane prodaje, nabave, posjedovanja i uporabe petardi i redenika kategorija F2 i F3. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima trgovinama zabranjuje prodaju građanima svih vrsta petardi i redenika, a građanima je zabranjena nabava, posjedovanje i uporaba.