Web shop Propero prevario desetke Zagrepčana

Autor:: Marija Radonić 11/26/2009 0:38

Najmanje 52 osobe prevarene su u posljednjih nekoliko mjeseci od strane web shopa Propero.  

Svi oštećeni imaju sličnu priču – preko web shopa su naručili robu koju su bili dužni unaprijed platiti, ali im potom naručeno nije isporučeno.

Maša Glušac, inicijatorica okupljanja oštećenika na Facebooku, u srpnju je ove godine  naručila televizor u iznosu od 8000 kn koji nikada nije stigao, a nakon mnogobrojnih upita Properu i pokušaja nagodbe još uvijek nije primila račun, kao ni odštetu za neisporučenu robu.

– Obratila sam se državnom inspektoratu, koji nije u mogućnosti posredovati jer je aparat naručen od strane tvrtke koja je pravna osoba te stoga van nadležnosti inspektorata.

Potom se obraća društvu za zaštitu potrošača koje se oglušuje na pritužbe. Mediji su  za priču također bili krajnje nezainteresirani.

Iva Jovović je još u veljači od tvrtke Propero naručila električni uređaj u iznosu od 7200 kn namijenjen radu Udruge za unapređenje kvalitete življenja Let te plaćen novcem poreznih obveznika. Uređaj, naravno, nikada nije dostavljen.

Let dva puta šalje zamolbu da dostave aparat ili da vrate sredstva. Od Propera je ta udruga dobila ponudu o isporuci jeftinijeg aparata i uplati razlike.

– No, kako ni nakon četiri mjeseca ponuđeno nije ispunjeno, kontaktirali smo ih ponovno. Nakon što je Propero ignorirao taj posljednji prijedlog pogodbe, odlučili smo podići kaznenu i građansku tužbu, a napisali smo i dopis Državnom odvjetništvu – saznajemo od Ive Jovović.

Iz Propera za situaciju krive splet nesretnih okolnosti koje su tvrtku odvele u stečaj tvrdeći nadalje kako su svim oštećenicima poslali pismenu obavijest u kojoj se obvezuju u roku od godinu dana isporučiti robu ili, po dogovoru, isplatiti novčanu naknadu. Međutim, nitko od oštećenika obavijest nije primio, a od državnog ispektorata saznaju da tvrtka Propero nije blokirana.