`Vila propuh´ propada političarima ispred nosa

Autor: Maja Gujinović 11/26/2009 8:52

Trula i ruševna zgrada na adresi Trg Sv. Marka broj 9, u čijem se dvorišnom prolazu nalazi odbačeni reljef koji je gotovo 50 godina stajao na spomeniku kralju Tomislavu, zaštičeno je kulturno dobro poznatije pod imenom Palača Grlečić – Jelačić.

>>> VIŠE O RELJEFU S SPOMENIKA KRALJU TOMISLAVU MOŽETE PROČITATI OVDJE

Na samo 50 metara od Skupštine Grada, točno preko puta Crkve Sv. Marka te uz navažnije državne institucije, Palača je godinama zanemarivana te dovedena u tako loše stanje da prijeti ozbiljna opasnost od njenog urušavanja.

Naime, Palača Grlečić – Jelačić je ,kao i većina zgrada na Markovu trgu, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, a može se naći i na službenim stranicama grada kao jedno od kulturnih dobara, o kojima bi brigu trebao voditi gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode. -.-Ivan Radovic-.-

Za palaču još 2004. godine predviđena sanacija

Kako objašnjavaju u Zavodu još proračunom iz 2004. godine predviđena je sanacija i obnova, no tek je 2008. godine Zavod za taj zahtjev izdao odobrenje Gradu. Zbog čega se čekalo četiri godine nisu pojasnili. Tek je u listopadu ove godine utvrđen plan, prije svega za sanaciju krovišta, kako bi se palača spasila od daljne devastacije.

– Hitni zahvati u nadležnosti su Ureda za izgradnju grada dok je provođenje konzervatorskih radova i zaštitu muzejske građe pohranjene u muzeju nadležnost Muzeja Grada Zagreba u čijem je vlasništvu zgrada – objasnio je pročelnik Zavoda Silvije Novak, u neobično brzo odgovorenom upitu.

Ivica Lovrić, pročenik za kulturu, obrazovanje i sport šokiran viđenim

Naime, kako neslužbeno saznajemo, nakon prošlotjednog Odbora za kulturu na kojem je bilo jako puno govora o stanju Palače, pročelnik Ureda za kulturu Ivica Lovrić, odmah je zatražio očitovanje Zavoda. Svi prisutni na tom Odboru, koji se većinom bavio prijedlogom proračuna, šokirani saznanjem o tom nemaru krenuli su odmah nakon vijećanja u obilazak.

– To je spomenik nulte kategorije i zahtjeva minuciozno projektiranje. Zgrada je u tako lošem stanju da će samo mjerenje trajati devet mjeseci – iznenađen viđenim rekao je Gordan Hanžek iz Ureda za izgradnju grada, dok se zajedno s članovima Odbora za kulturu i pročelnikom Lovrićem našao u zaraslom dvorištu zab urušene ‘palače’.

>>> GALERIJU FOTOGRAFIJA PALAČE GRLEČIĆ-JELAČIĆ POGLEDAJTE OVDJE

Crijepovi s krova prijete prolaznicima

S obzirom da s zgrade padaju crijepovi i sama šetnja oko nje je rizik, na što upozorava i dvojezičan natpis na pročelju. Na hrvatskom i engleskom, kako neki od brojnih turista ne bi kući, umjesto suvenira, ponijeli šav na glavi. Zbog pritiska krova koji se urušava popucao je zid u obližnjoj ambulanti Doma zdravlja Centar, dok se u galeriji koja se naslanja na ovo ‘kulturno dobro’, još nisu stigli osušiti zidovi koji su poplavili nakon puknuća vodovodne cijevi ovo ljeto Palači.

– Srećom nisu mi nastradali antikviteti koje prodajem. Nismo ni znali odkud voda dolazi, dok gospodin iz Muzeja Grada Zagreba nije otvorio palaču da provjerimo. Unutra su tone smeća – rekla je Maja Vlajnić Vinščak, iz galerije ‘Kembir’, te napominje kako su i zgrada i umjetnine u takvom stanju već 20 godina, koliko ona radi na Gornjem gradu

U dvorištu palače, skriveno od pogleda prolaznika, pod uleglom nadstrešnicom, nabacano je mnoštvo kamenih i gipsanih kapitela, reljefa i kipova o kojima smo, kao i reljefu kipara Janeša već pisali. Njihovo se podrijetlo još treba otkriti.