U Rakitju izrađeno najveće uskršnje gnijezdo u Hrvatskoj

Autor: Ivana Keleš, FOTO: Jabuka TV 3/26/2016 16:22

Koliko bi se uskrsnih pisanica trebalo obojiti da stanu u gnijezdo dimenzija 20 x 25 metara? Vjerujemo, nebrojeno puno. A upravo je takvo gnijezdo povodom nadolazećeg Uskrsa postavljeno  u naselju Rakitje ispred Crkve u Župi Blaženog Alojzija Stepinca. Najveće je to uskršnje gnijezdo u Hrvatskoj koje je nastalo zahvaljujući marljivom radu volontera Udruge 3D iz Svete Nedelje. Ovo je prva godina da se izradilo tako veliko gnijezdo, a ideja za njega je došla još prošloga Božića.

– Prošle godine organizirali smo Advent u Kerestincu u dvorcu i napravili najveći vijenac, a ujedno je u ovoj župi svećenik organizirao isto prvi Advent i odlučili smo se za Uskrs ujediniti. Tako smo eto napravili najveće gnijezdo – pojasnio je Dario Zurovec iz Udruge 3D koji je i inicirao izradu najvećeg gnijezda.

A uskršnje gnijezdo s oslikanim pisanicama i drugim uskrsnim motivima popunili su mališani iz Osnovne škole Sveta Nedelja te Područne škole Rakitje.

– Kreativna radionica je predviđena za djecu od 7 do 10 godina. Jedino ograničenje koje imaju je likovna tehnika, a sve drugo je prepušteno njihovoj kreativnoj slobodi. Vesela sam zbog toga što će to imati jednu estetsku vrijednost , jer nitko kao djeca kojima ne date ograničenje ne mogu biti tako kreativna – izjavila je Sabrina Pejić, volonterka Udruge 3D i voditeljica kreativne radionice bojanja pisanica.

Iz Udruge 3D kažu kako su ovakve radionice i inicijative veoma potrebe na njihovom području, jer ima premalo kreativnih sadržaja za djecu i mlade.

– Potrebe djece su raznovrsne , a lokalna zajednica ne nudi baš previše toga. Ograničena je nekim situacijama i budžetom. Mi smo zato došli na ideju da ponudimo takve sadržaje za djecu koje razvijaju njihovu kreativnost, odgoj i obrazovanje.

Djeca koja su sudjelovala u bojanju uskrsnih motiva, bila su oduševljena ovakvim načinom proslave ovogodišnjeg Uskrsa.

– Vrlo je zabavno i htjela bi da ovako bude svaki vikend – izjavila je Ema.

– Meni se ovo jako sviđa, veoma je kreativno – rekao je Dominik.

Izgradnjom najvećeg uskršnjeg gnijezda u Hrvatskoj  pokazuje se kako žitelji  Svete Nedelje i njene okolice veoma njeguju blagdansku tradiciju obilježavanja Uskrsa, a ujedno se mladima pruža zanimljiv i kreativan sadržaj koji je toj lokalnoj zajednici nedostajao godinama.