U jesen se raspisuje referendum za opoziv Bandića

Milan Bandić i Ivo Jelušić

Autor:: Stjepan Marković, Autor:: Sanjin Španović 5/13/2010 9:56

Ako se i probudio dobre volje, Milan Bandić prošli utorak tijekom dana nije imao razloge da bude imalo dobre volje. Naime, u intervjuu za 24sata Vladimir Šeks najavio je promjenu Ustavne odrebe oko refenduma.

Podsjetimo, do sad za uspješnost referenduma je bilo potrebno da izađe 50 posto građana.
– No, sad će (promjenom Ustava op.a.) biti dovoljna većina izašlih. To je za vlasti znatno jednostavnije – izjavio je Šeks za 24sata.

Šeks je tu mislio na referendum oko ulaksa u EU, ali Milan Bandić, ako je pročitao to, mogao je odmah shvatiti što ta odredba znači za njega.
– Čim se izglasa ova promjena moj stav je da se odmah na prvoj idućoj sjednici Gradske skupštine treba raspisati referendum o povjerenju gradonačelniku budući da kohabitacija uopće ne funkcionira – potvrdio je za portal Zagrebancija.com Jurica Meić, predsjednik kluba zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini ono što se “u kuloarima” priča po Zagrebu, ali i dodao:

Bandića u rujnu čeka najveća politička pljuska u karijeri

– SDP kao stranka nema usuglašen stav o ovoj temi jer nemamo običaj raspravljati o hipotetskim temama. Ne vjerujem tim najavama HDZ-ovaca dok ih ne vidim konačni prijedlog u Saborskoj proceduri – kaže Meić.
No, očito je jasno da bi se nakon vrućeg ljeta, sa znatno manjim brojem radova u Gradu, jer novaca za radove nema, građane i političare dočekala sparna jesen. U Skupštini Milan Bandić nema nikoga svog osim Vesne Majher koja se tamo ne pojavljuje uopće. (Ona džepari građane Zagreba uzimajući im po oko 1400 svaki mjesec za nepojavljivanje na sjednicama! op.ur.)

Tako će u rujnu na sjednici Skupštine Milan Bandić, ako se uopće i pojavi, doživjeti najveću pljusku u svojoj političkoj karijeri.
Gotovo svi zastupnici izglasati će mu nepovjerenje, pa će Gradska skupština raspisati Referendum o povjerenju gradonačelniku. U roku od 20 do 40 dana od tada građani će izaći na birališta.
No, iako je ovaj scenarij sada već izvjestan, političari o njemu pričaju i dalje oprezno. Tek u neformalnim razgovorima priznaju kako je to jedina opcija koja im prestoji, dok HDZ-ovci i SDP-ovci potvrđuju da je dogovor oko referenduma postignut.

Velimir Srića tako kaže da mogući referendum o smjeni gradonačelnika najviše ovisi o tome kako funkcionira kohabitacija.
-.-Goran Stanzl/PIXELL-.-Velimir Srića i Josip Kregar – Dosadašnje iskustvo pokazuje da je suradnja Gradske skupštine i gradonačelnika Bandića vrlo slaba, te da ne postoji potrebna dobra volja. Bandić živi izvan aktualnog prostora i vremena, tj. želi se ponašati kao nekada, što više nije moguće. Sazivanje refernduma i gradonačelnikov opoziv tražiti ćemo kada vidimo da svojim ponašanjem Bandić nanosi štetu gradu. Nadam se da će uskoro shvatiti da mora s nama bolje surađivati kako bi se bolje upravljalo Gradom i Holdingom – rekao je Srića.

Politička situacija u Gradu već je dugo jako loša

Njegov kolega iz kluba zastupnika Josip Kregar bio je puno sažetiji.
– Osim izmjene zakona nužno je srediti popis birača kako bi ove izmjene bile potpune i svrsishodne. Nužno je dovesti reda – kazao nam je Kregar.
Potpredsjednica Skupštine Tatjana Holjevac izbore je najavila krajem rujna ili početkom listopada ove godine. Za što, niti ona nije sigurna.

– Situacija u Gradu je već duže vrijeme jako loša, iako se to još ne osjeća. Vjerujem da će doći do nekih političkih promjena bilo raspisivanje referndumoa o opozivu gradonačelnika ili raspisaivanje prijevremenih izbora za Skupštinu. Ovakva situacija ne može ostati. Izbore očekujem na jesen krajem rujna ili u listopadu – rekla je Holjevac.
Jasen Mesić iz HDZ-a kaže da se treba vidjeti što će biti po pitanju referenduma. HDZ, naime nema zasad jasan stav kada bi mogao ići opoziv Bandića.
– Ne bih htio komenirati stvari koje su još u postupku pregovora, ali pozdravljam tu izmjenu jer sadašnji Zakon o refendumu je bio loš budući da se prema njemu jako teško moglo nešto izglasati – rekao je Mesić.