U Jaski obilježen dan dr. Vladka Mačeka

Maček je smatrao da za Hrvatsku treba činiti kompromise, ali ne one koji će prijeći granice onoga što je dobro za njezinu slobodu.

Vladimir Matija Adam Vladko Maček bio je hrvatski pravnik i političar, rođeni i istaknuti Jaskanac. Svečanom je sjednicom Gradskoga vijeća Grada Jastrebarskog, obilježen Dan Vladka Mačeka kojim su mu njegovi sugrađani odali počast. Tim je povodom povjesničar Hrvoje Petrić je održao predavanje „Vladko Maček i Drugi svjetski rat”, a nakon sjednice položeni su vijenci te zapaljeni lampaši ispred njegova spomen-poprsja na mjestu rodne kuće.

Petrić je istaknuo kako je Maček smatrao da za Hrvatsku treba činiti kompromise, ali ne one koji će prijeći granice onoga što je dobro za njezinu slobodu. Mačekove postupke treba promatrati kroz četiri stupa na kojima je sagradio čvrstu politiku – miru, pitanju slobode, čovječnosti (humanizmu) i pravicama (pravednom društvu).

Maček je ostavio veliki trag u našoj povijesti i obilježavanjem ovog dana prisjećamo se  njegovih ideala demokracije i politike pacifizma.

Dan je završen Svetom misom u Pastoralnom centru župe sv. Nikole u Jastrebarskom.

  • ČLANAK JE NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM