U iščekivanju potpunih rezultata popisa stanovništva: Očekuje se pad broja Bošnjaka

Istovremeno se ne očekuje promjena u njihovu relativnu udjelu

Prošle je godine u Hrvatskoj proveden opći popis stanovništva. Iako su poznati rezultati ukupnoga broja stanovništva, ostale podatke, kao što su religijski i nacionalni sastav, još uvijek iščekujemo. Kako je došlo do pada ukupnog broja stanovnika, vjerojatno je da će doći do pada broja pripadnika nacionalnih manjina, pa tako i one bošnjačke.

Kako je došlo do pada ukupnog broja stanovnika, vjerojatno je da će doći do pada broja pripadnika nacionalnih manjina, pa tako i one bošnjačke, ustvrdio je Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj te dodao da, unatoč tomu da očekuju pad broja pripadnika bošnjačke manjine, ne očekuju promjene u njihovu relativnu udjelu u ukupnome broju stanovnika. Osim smanjenja broja pripadnika, bošnjačkoj nacionalnoj manjini problem predstavlja i dvostruko imenovanje. Naime, brojni pripadnici bošnjačke nacionalne manjine izjašnjavaju se i kao Muslimani, objasnio je Hodžić.


Osim općeg pada broja stanovnika na državnoj razini, i drugi faktori utječu na promjene broja pripadnika bošnjačke manjine. Hodžić je istaknuo da dolazi do iseljavanja Bošnjaka s manje razvijenih područja unutar Hrvatske, posebice iz Sisačko-moslavačke županije. Ipak, u isto vrijeme postoji i trend doseljavanja Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku na privremeni ili stalni rad, koji s vremenom dobiju hrvatsko državljanstvo, stoga se ne očekuje vrlo izražen pad broja Bošnjaka.