U Holdingu se dogovorili oko kolektivnog ugovora

Direkcija holdinga

Autor: 4/8/2011 16:07

Nakon više mjesečnih pregovaranja timovi sindikata i uprave uspjeli su dogovoriti aneks kolektivnog ugovara koji će vrijediti za ovu i iduću godinu. Prema tom aneksu osnovica za plaću ostaje ista kao i do sada. Božićnica i regres, jedna od važnijih točaka pregovora, bit će do maksimalnog neoporezivog iznosa što je trenutno 2550 kuna. Ovo se može smatrati važnom pobjedom Uprave koja je od početka inzistirala na ovom iznosu. Štoviše oni su planove poslovanja i radili kao da će taj iznos biti 2550 kuna.

-.-zet.hr-.-U Holdingu je gotovo 13.000 zaposlenih od kojih je veliki dio u ZET-zPregovarački odbori sindikata i poslodavca također su razmatrali otpremnine i na kraju usvojili zahtjev sindikata koji su tražili da ona bude za sve radnike ista. Otpremnina bi tako trebala biti 6400 kuna po godini staža. U sindikatu ističu kako je ovo najpravedniji model kojim se na ruku ide slabije plaćenim radnicima.

Umjesto pokaza dodatak za prijevoz će se isplaćivati na račun

Sindikati kao još jednu veliku pobjedu vide i to što će se od sada dodatak za prijevoz isplaćivati zaposlenicima na račun. Dosadašnja praksa je bila da zaposlenici Holdinga dobivaju mjesečne pokaze ZET-a. Ovaj princip nije odgovarao svima jer dio zaposlenika na posao dolazi vlastitim prijevozom.

Sada slijedi verifikacija postignutog sporazuma. S jedne strane to treba napraviti Uprava Holdinga i Nadzorni odbor te svaki pojedini sindikat s druge strane.

Na pregovorima je također usuglašeno da sindikalci sudjeluju u sastavljanju sistematizacije po podružnicama. Naime, u velikoj većini podružnica trebala bi se provesti nova sistematizacija radnih mjesta.
Njome bi se htjelo uvesti reda u tvrtku te ukinuti nepotrebna radna mjesta.