Tomislav Židak: Vjerujem u Dinamovo proljeće

Autor: Boris Matijašević 12/17/2009 13:13

Može li Dinamo napokon prekinuti četrdesetogodišnje izbivanje iz proljeća u Europi? Razgovarali smo s dva čovjeka koji su, svatko na svoj način povezani s Dinamom. Pitali smo ih što očekuju večeras, sjećaju li se posljednjeg proljetnog nastupa ‘plavih’ protiv Schalkea 04 (porazi 1:3 i 0:1) te vjeruju li u ‘prokletstvo novčiča’.

Za one koji ne znaju, kad je Dinamo 1967.osvojio svoj jedini europski trofej, Kup velesajamskih gradova, protivnik u prvom kolu bila im je češka Sparta iz Brna. Obje utakmice, (prva u Brnu, druga u Zagrebu), završile su identičnim rezultatom, pobjedom domaće momčadi 2:0.

Kako se tada nisu igrali produžeci, odluka je donošena sučevim bacanjem novčića. Čim je novčić pao na travnjak, Zambata je počeo skakati od veselja, pridružili su mu se i ostali igrači, i sudac je presudio u korist Dinama. Na večeri nakon utakmice, Česi su izrazili sumnju u ispravnost te odluke, no nisu bli posebno razočarani. Otad, po riječima brojnih navijača, maksimirskim stadionom luta ‘duh novčića’ i svake godine iznova baca kletvu na dinamove europske pokušaje.

Tomislav Židak, novinar Jutarnjeg lista i dugogodišnji Dinamov kroničar, čovjek koji s ‘plavima’ liježe i ustaje i kome je Dinamo doručak, ručak i večera, vjeruje u večerašnji ‘happy end’.

– Mislim da će Dinamo dobiti Rumunje, a da će istovremeno Ajax pobijediti Anderlecht. U poštenje Nizozemaca ne sumnjam, iako, nisam sumnjao ni u ono Engleza u kvalifikacijama za SP pa znamo kako je završilo. Ipak, imam provjerene informacije iz Amsterdama, koje kažu da je Ajax sinoć održao zatvoreni trening, i da će danas nastupiti u najjačem sastavu, nedostajat će im samo De Zeuw – rekao je Židak, koji se ne sjeća posljednjeg Dinamovog proljetnog europskog nastupa, dok je u ‘prokletstvo novčića’ pomalo počeo vjerovati .

– Utakmice sa Schalkeom se ne sjećam, tada sam imao 13 godina i nisam bio na Maksimiru. A što se tiče prokletstva, kako godine prolaze a Dinamo ne uspijeva izboriti proljeće u Europi, čak sam i počeo vjerovati u to – kaže Židak.

-.-Marko Lukunić/Pixsell-.-U prokletstvo ne vjeruje Krasnodar Rora, član momčadi koja je osvojila Kup velesajamskih gradova. Rora je igrao i tu posljednju dinamovu proljetnu utakmicu sa Schalkeom u Maksimiru, u ožujku 1970. godine.

– Što se tiče tog novčića, tu je sve čisto. Mi smo tu utakmicu trebali dobiti ‘glat’. Pri rezultatu 2:0 promašili smo jedanaesterac. Nakon utakmice Česi su nam iskreno i sportski čestitali. Tko je proširio tu priču o novčiću, ne znam, ali ponavljam, sve je bilo čisto. Schalke? E, to je bila pogreška našeg tadašnjeg trenera Ivice Horvata. Mi smo bili na južnoameričkoj turneji gdje smo odigrali petnaestak utakmica, a sve na izrazito suhim terenima. U Zagreb smo se vratili tjedan dana prije utakmice sa Schalkeom. Bio je ožujak, još je bilo hladno, a teren je bio blatnjav. Umjesto da nas odmori i osvježi, Horvat nas je tjedan dana tjerao da istrčavamo po blatu, tako da smo u utakmicu ušli umorni. K tome, njihov prvi gol bio je autogol i kola su krenula nizbrdo – tvrdi Rora koji ne sumnja u poštenje Ajaxa.

– To je veliki klub sa dugom tradicijom koji si neće dozvoliti da ni najmanju sjenu sumnje. Međutim, koliko sam ja upoznat, Ajax danas neće biti kompletan, a Anderlecht je momčad sposobna uzeti bod u Amsterdamu. Ipak, vjerujem u sretan rasplet – dodao je Rora za kraj.

Vjerovati ili ne vjerovati u prokletstva? Ako se vratimo samo malo unazad, sjetit ćemo se da je ljetos, nakon koncerta grupe U2, kompletno promijenjen maksimirski travnjak, a upravo je na bivšu travu pao onaj novčić. Možda je i to neki znamen…

>> Pročitajte kako  je preko 500 BBB-a napravilo feštu na treningu Dinama