Todorić sada legalno u zaštićenom zelenom pojasu

Kulmerovi dvori

Autor:: Elena Grassi 1/27/2010 14:50

– U Zagrebu se posljednjih deset godina intenzivno i bez skrupula radi na dugoročnom planu obmane i otimačine, a slučaj Todorić primjer je pomno isplanirane i ciljano smišljene manipulacije javnosti kako bi se pogodovalo moćniku – rekao je Teodor Celakoski komentirajući prenamjenu hotela Kulmerov dvorac u rezidenciju Ivice Todorića.

Građevina veličine 15 tisuća metara kvadratnih, koju je u ruševnom stanju prije pet godina Todorić pristao renovirati i pretvoriti u hotel, od Gradskog je ureda za izgradnju dobila lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju. Iako Todorić koji s obitelji već godinama živi u tom objektu javne namjene, od sada više neće biti ilegalac u vlastitom domu. Celakoski tvrdi kako je poduzeta čitava izmjena GUP-a kako bi se prikrilo izravno pogodovanje Todoriću.

Celakoski: ‘Ovo je pomno isplanirana obmana javnosti i pogodovanje pojedincu’

– Radi se o zaštićenom pojasu u podsljemenskoj zoni. Da bi netko tamo gradio objekt, on mora sadržavati javnu namjenu. U tom smislu je Todorić dobio dozvolu za gradnju hotela, što je bio prvo korak ove pomno smišljene obmane. Drugi korak su povukli kada su stvorili sve pretpostavke za izdavanje lokacijske dozvole, i na koncu su je i izdali. To je bio plan koji je postojao od samog početka – rekao je Celakoski i dodao kako su izmjene GUP-a napravljene tako da postoje iznimke koje nitko osim Todorića ne zadovoljava.

– Mi ćemo tražiti izmjene GUP-a od Gradske skupštine. Imamo velike šanse da u tome uspijemo, ali kako izmjena ne djeluje retroaktivno, neće se odnositi na Todorića. Proučavamo i mogućnosti podnošenja žalbe na odluku o lokacijskoj dozvoli – kaže Celakoski koji je, kao voditelj inicijative Pravo na grad, zajedno sa Zelenom akcijom prošle godine organizirao prosvjed ispred Kulmerovih dvora.