Tajne svemira otkrijte u Studentskom centru

6. Velesajam kulture s temom svemir trajat će od 10. do 15. prosinca.

Autor: Maja Gujinović 12/7/2009 14:23

Velesajam kulture, manifestacija koja se održava po šesti put, koji se otvara u četvrtak 10. prosinca s 30 projekata u kojima će radove prezentirati 100-tinjak umjetnika (glazbenika, filmaša, likovnjaka, književnika, fotografa) i znanstvenika, a sve to na 12 lokacija, što unutar SC-a, što onih vanjskih (Zvjezdarnica Zagreb, Tehnički muzej, Njirićev paviljon).

Već prvi dan saznajte odgovor na pitanje: Gdje smo u svemiru?

Prvi dan od 18 sati na pročelju Sc-a projecirati će se filmovi snimani od strane nekoliko entuzijastičnih kreativaca, u 19 sati u MM centru prikazivati će se Skate / snowboard / bmx filmovi naziva :To ni hec, Translations, From Romania with love, na pitanje ‘Gdje smo u Svemiru’, odgovor će se dobiti u Zvjezdarnici Zagreb, zasvirati će Dufus američki anti-folk bend.

Isto tako u četvratk u 20 sati održati će se Posljednji ovogodišnji Književni salon a polemizirati i svoje književne uratke čitati će dva vrsna literarna kozmologa: Milko Valent i Zoran Roško.

Nakon što su se prošla izdanja Velesajma bavila temama iz prošlost i budućnost, pokorili Europu i ušli u EU, tako će se ovogodišnji program pozabaviti temom svemir, u nama i nad nama i čija je tendencija popularizacija znanosti i promocija znanstvenika te njihovog rada.

Festival se proširio na šest dana trajanja i na lokacije van Studentskog centra

U skladu s ubrzanim širenjem svemira, ova se manifestacija ove godine od uobičajnih četiri dana trajanja proširila na šesta dana a i osim prostora Studentskog centra neki će se programio održati na lokacijama po gradu. Festival koji objedinjuje sve discipline umjetničke proizvodnje i ove će godine predstaviti niz edukativnih, zanimljivih te zabavnih programa. -.-Kultura promjene SC-a-.-Filmski laboratorij Klubvizija na 6. Velesajmu kulture iznjedrit će nekoliko filmova snimanih na 16 mm filmskoj vrpci.

Filmski program ove godine je izuzetno jak zahvaljujući entuzijazmu mladog umjetničkog dvojca Kovač/Krstulović pa će se tako na velikom platnu između ostalim moći vidjeti „Alphaville“ Jean Luc Godarda iz 1956 godine kao i uradak „Dina“ Davida Lyncha iz 1984. godine.

Osim toga prikazati će se i HRT-ov najnoviji dokumentarni uradak „Zvjezdani glasnik“, o utemeljitelju moderne astronomije, Galileu Galileiju, te europske premijere filmova na temu skateboardinga i snowboardinga u organizaciji skate kluba Shpaolin.

Izložbe, projekcije, kazalište, radionice, moda i neizbježna zabava

Stalne postave tijekom svih dana trajanja Velesajma kulture imat će Izložbeni lab ‘Svemirotovorac’ u galeriji Sc-a, ‘Bugbot’ u MM centru, izložba astrofotografija (AD Beskraj) u caffeu Teatra&td te izložba fotografija Skate foto u predvorju Kina SC-a.

Kazališni dio u stručnim je rukama umjetnice Marije Šćekić koja će na ovogodišnjem Velesajmu kulture predstaviti plesnu predstavu “Human Error”, simbolički prikaz tripartitnosti čovjekove strukturne građe (tijelo, duša, duh) a ujedno i stvarni prikaz ljudske nemoći da razdvoji emocije i razum te dokuči nedokučivo (savršenstvo, istinu).-.-Kultura promjene SC-a-.-'Human error'plesna predstava predstaviti će se na 6. Velesajmu kulture.

Drugi dio projekta uključuje besplatnu postfestivalsku radionicu vizualnog programiranja u Real Timeu koja će se od 21. do 23. prosinca održati u Teatru &TD pod vodstvom Marije Šćekić i francuskog video dizajnera Jerome Delapierra.

Filmski laboratorij “Klubvizija“ iznjedrit će nekoliko filmova snimanih na 16 mm filmskoj vrpci koji će se prikazivat će na pročeljima Studentskog centra.

Dvodnevna manifestacija ‘Moda za ponijeti!’ predstavit će specifičnu poveznicu mode i umjetnosti, gdje se moda predstavlja iz ugla mladih perspektivnih autora koji do sada nisu imali dovoljno mogućnosti za promociju.

Kvalitetni glazbeni programi i za ljubitelje bendova i elektronske glazbe

Muzički salon i Radio SC pobrinuli su se da kvalitetnih glazbenih sadržaja ne manjka,od live koncerata bendova Solander, Dufus i genijalnog Kida 606 do različitih nemornih DJ-a.

Stiže i Neuz, svojevrsni spin off deMode partya koji je nastao kao posljedica pojavljivanja sve većeg broja elektronskih podžanrova koji se sve teže kombiniraju s prepoznatljivom indie-punk-elektronika mješavinom deMode-a.

U paviljonu arhitekta Hrvoja Njirića, podno zagrebačke katedrale održati će se eksperiment koji tijekom Velesajma kulture nastaje u labu SC svemirotvorca uz glazbenu podlogu, šumove i zvukove, ravno iz svemira. Damir Bartol Indoš postat će Lajka, prvi pas u svemiru, a VIS Plavi Kristali proizvest će Veliki prasak.