Tajanstveni život roda

Ako vas je ikada zanimalo što se točno događa u gnijezdu roda, napokon imate priliku vidjeti.

Ako se prisjetimo Malene i Klepetana, hrvatskih najpoznatinij roda i jednu od najljepših ljubavih priča iz životinjskog carstva čiju smo priču svi s radošću i iščekivanjem svake godine pratili, shvatit ćemo da su hrvati veliki ljubitelji roda. Ako vas je ikada zanimalo što se točno događa u gnijezdu roda, napokon imate priliku vidjeti.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije postavila je kameru u gnijezdo roda koja prijenosi sve pojedinosti od 0-24 sata na dan.

Kamera je postavljena u selu u kojem ima izuzetno velik broj roda i upravo na taj način Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije promovira ruralno područje te pokazuje koje je to područje koje rode jako vole.

Tri mladića rode koji su dobili imena Greta, Alojz i Jagor trenutno uče letjeti, a imena su dobili po rodama iz poznatog crtanog serijala Leteći medvjedići i dječaku iz priče Ivane Brlić Mažuranić. Imena su im predložili upravo gledatelji prijenosa.

Rode se često gnijezde uz ljude i u blizini ljudi i često ih možemo viđati na krovovima kuća i drugih građevina. Ona svoja gnijezda konstantno nadograđuju i mogu dostići impresivne dimenzije i težiti do nekoliko stotina kilograma, što može naštetiti oštetiti krovove kuća. Međutim, postoji i rješenje.

Ukoliko su rode odabrale upravo vašu kuću kao svoje stanište, Javna ustanova Zeleni prsten vas poziva da im se obratite kako bi vam mogli isplatiti sredstva.

 

  • ČLANAK JE NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM