SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U UMJETNIČKOM KLIZANJU

Rusi ponovno dolaze u najjačem sastavu, nakon što su na prošlogodišnjem Svjetskom juniorskom prvenstvu uzeli 9 od 12 medalja u svim konkurencijama

Zagreb je domaćin Svjetskom prvenstvu u umjetničkom klizanju. U Ledenoj dvorani Doma sportova od 6.-10. ožujka 2019. kližu najbolje juniorke i juniore iz 43 zemlje svijeta.

Hrvatsku na ovom natjecanju predstavljaju dvije mlade nade, u konkurenciji klizačica Hana Cvijanović, a kod klizača naše boje branit će Charles Henry Katanović.

– U juniorskoj ženskoj konkurenciji nastupat će 46 klizačica, u muškoj konkurenciji 38 klizača, u sportskim parovima 17 sportskih parova i u plesnim parovima, 31 par – istaknula je predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza, Morana Paliković Gruden.

U konkurenciji sportskih parova u Zagreb među ostalima dolaze svjetski juniorski viceprvaci Polina Kostiukovich i Dmitrii Ialin, osvajači srebra na juniorskom prvenstvu Rusije, a kod plesnih parova izdvajaju se osvajači bronce s prošlogodišnjeg svjetskog juniorskog prvenstva, Rusi Arina Ushakova i Maxim Nekrasova, a veliki favoriti za naslov su i pobjednici finala Grand prixa i juniorski prvaci Rusije Sofia Shevchenko i Igor Eremenko.
Rusi ponovno dolaze u najjačem sastavu, nakon što su na prošlogodišnjem Svjetskom juniorskom prvenstvu uzeli 9 od 12 medalja u svim konkurencijama.

Rus Alexey Erokhov u Zagreb dolazi kao branitelj naslova, no ove je godine imao problema s ozljedama pa je i to razlog nešto slabije forme što se pokazalo i na nacionalnom prvenstvu gdje je bio tek četvrti. Natjecanje u puno boljoj formi dočekuju njegov sunarodnjak Petr Gumennik, osvajač srebrne medalje s nedavno održanog finala juniorskog Grand Prixa u Vancouveru i viceprvak Rusije, te pobjednik Grand Prix finala Kanađanin Stephen Gogolev, koji bi baš kao u Vancouveru, i u Zagrebu mogao iznenaditi konkurenciju. Tu je i prvak Italije Daniel Grassl, šesti s Europskog seniorskog prvenstva.

Kod klizačica, Ruskinje dolaze u punom sastavu i odličnoj formi. 14-godišnja Alexandra Trusova braniteljica je naslova, a dolazi i osvajačica srebra Alena Kostornaia, koja je na finalu Grand Prixa za juniore u Vancouveru slavila ispred Trusove.