Svađa zbog upravljanja gradskom imovinom

Tomislav Saucha iz SDP-a

Autor: 3/7/2011 13:57

Gradska uprava nije ništa konkretnog napravila u posljednjih deset mjeseci kako bi smanjila milijarde kuna dugovanja za korištenje gradske imovine te plaćanje komunalnog doprinosa i spomeničke rente, moglo se čuti na sjednici skupštinskog Odbora za kontrolu. Naime, ovaj odbor je u svibnju prošle godine zatražio od Gradske uprave da im se dostavi popis dužnika te da se pokrene tužbe za naplatu.

Zastupnici su na današnjoj sjednici zaključili kako najnoviji podaci pokazuju kako se problem dugovanja ne rješava već se dugovi samo gomilaju.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-– Ništa se ne radi i nitko ne odgovara za ove propuste – kazao je Josip Kregar, predsjednik Odbora, dodavši kako je za ovakvo stanje gradske imovine najodgovorniji gradonačelnik Milan Bandić.

Prava bura nastala je nakon što je Jurica Meić (SDP) tražio od predstavnika Gradske uprave da mu pojasne kako je moguće da im Anić holding duguje 2,7 milijuna kuna, a najmoprimac Kavkaza 2,3 milijuna kuna. Meića je zanimalo što se poduzima da se ti konkretni dugovi naplate te kako je moguće da vlasnici tvrtki koje duguju Gradu javljaju na natječaje te dobivaju poslove s Gradom.

Niti jedan od predstavnika Gradske uprave iz Ureda za upravljanje imovinom nije znao odgovoriti na ta konkretna pitanja te su naveli kako će im poslati pisano očitovanje. Ovakav odgovor revoltirao je Tomislava Sauchu (SDP) koji je kazao da ukoliko ne znaju što se događa s gradskom imovinom svima bi im trebalo podijeliti otkaze.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-– Kako nitko ne zna što se događa s imovinom? Zašto vas se uopće plaća kad ne znate što što se događa s tim predmetima? Možda bi trebalo vaš posao prebaciti na dva odvjetnička ureda koji bi vodili papirologiju, a vas prebaciti na neka radna mjesta koja bi mogli raditi – kazao je Saucha i zaključio:

– Možda da vas prebacimo mjesto portira. Valjda bi znali otvarati vrata.

Na ovakvu izjavu reagirao je Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije, zatraživši od zastupnika da ne vrijeđaju.

Margareta Mađerić (HDZ) složila se da bi predstavnici Gradske uprave trebali više znati o tim dugovanjima jer kako je rekla oni nisu od jučer. Dodala je kako se ovogodišnji proračun spašava dizanjem cijena vrtića, a s druge strane ogroman novac propada.

– Umjesto da se posvetiti naplati dugovanja i na taj način popravi punjenje proračuna odlučili ste udariti po džepu građana – kazala je Margareta Mađerić.

Jozo Radoš (HNS) koji je zapravo pokrenuo cijelo pitanje dugovanja kazao je kako bi Grad morao zapravo vidjeti strukturu tih dugova. Naveo je kako je dio tih dugova nenaplativ zbog čega Grad mora pokrenuti postupak otpisivanja nenaplativih potraživanja čime bi se znalo pravo stanje ukupnog duga.

Zastupnici su na kraju zatražili od predstavnika Gradsku uprave da se popis dužnika stavi na stranice Grada te da se popis ažurira svaki mjesec. Također su zatražili da se dužnicima onemogući sklapanje poslovnih ugovora s Gradom dok ne plate stare obveze.