Sumnjivi ispravci: obilježje 2. Bandićevog mandata

Milan Bandić je jedan od članova GSV-a

Autor: 11/22/2010 12:17

Najveći broj ispravak prostornih planova, njih čak 89 posto, napravljeno je u razdoblju od 2006. do 2009. To se poklapa s drugim gradonačelničkim mandatom Milana Bandića te razdobljem dok je tajnica Gradske skupštine bila Greta Augustinčić Pavičić.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Tomislav Saucha iz SDP-aSkupštinsko povjerenstvo koje je posljednjih mjeseci provjeravalo ispravke ustvrdilo je da je od 1990. do 2000. bilo sedam objava u kojima je napravljeno 30 pojedinačnih ispravaka. Jedan od njih nije ispravak kako to definira Poslovnik Gradske skupštine, no riječ je o benignom nepoštivanju procedure koja nije utjecala na prostorni plan. Kod dva slučaja iz tog razdoblja Povjerenstvo nije moglo ustvrditi radi li se doista o ispravcima jer nije dobilo na uvid svu potrebnu dokumentaciju.

Zanimljivo je da u razdoblju od 2000. do 2006. nije objavljen niti jedan ispravak, no situacija se drastično mijenja u razdoblju nakon toga. Naime, od 2006. do 2009. bilo je 51 objava u kojima je bilo 248 pojedinačnih ispravaka. Povjerenstvo je utvrdilo da njih čak 215, što je 87 posto, nisu ispravci kako to definira Poslovnik Gradske skupštine i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Tomislav Saucha, predsjednik Povjerenstva, je kazao kako će se o ovim sumnjivim ispravcima raspravljati na sjednici Gradske skupštine koja će se održati u utorak 30. studenoga, a svi zaključci i materijali će se nakon toga proslijediti na DORH.

Najviše zahtjeva za ispravcima potpisala Jadranka Veselić Bruvo

Povjerenstvo je za sjednicu Skupštine priredilo izvješće u kojem se među ostalim navodi kako je najviše izmjena bilo na Generalnom urbanističkom planu Zagreba koji je ispravljan 142 puta. Bitno manje je diran GUP Sesveta, koji je ispravljan dva puta. Često su se mijenjali i prostorni planovi nižeg ranga. Tako je objavljeno 98 pojedinačnih ispravaka urbanističkih planova uređenja, 23 ispravka detaljnih planova uređenja i 13 ispravaka prostornih planova uređena ili provedbenih urbanističkih planova.

U zaključcima koje je usvojilo Povjerenstvo navodi se kako je najviše zahtjeva za ispravcima potpisala Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje, a manji dio Ivica Fanjek, pročelnik Gradskog zavoda za prostorno planiranje.

-.-Zagreb.hr-.-Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranjeU tim zahtjevima za izmjene najčešće se pozivalo na usklađivanje s elaboratima planova ili upisivanje greškom izostavljenih podataka. Također se često pozivalo na usklađivanje karata i podatak u elaboratu. U nekim slučajevima Povjerenstvo nije dobilo na uvid nikakve karte na koje se pozivalo prilikom ispravaka. Često su se planovi višeg ranga usklađivali s planovima nižeg ranga iako bi trebalo biti suprotno.

Povjerenstvo u svom izvješću navodi kako je tehnika ispravaka u razdoblju od 2006. vrlo slična.

Izvješće članovi Povjerenstva usvojili jednoglasno

Često se poziva na primjedbe u javnoj raspravi koja zabunom nije ušla u objavljeni dokument prostornog plana. Povjerenstvo je pronašlo više slučajeva kada takva primjedba uopće nije postojala već je se izmislio kako bi se objavio ispravak.

Nadalje, prilikom objavljivanja ispravaka gradski dužnosnici su se pozivali na amandmane gradskih zastupnika, no pri tome nisu naveli o kojem se zastupniku radi ni o kojem je amandmanu riječ. Dosta je bilo slučaja kada se se ispravak radio kako bi se proveo arhitektonski natječaj zbog nečeg što je postalo gradski projekt.

Zanimljivo da je ovakvo izvješće članovi Povjerenstva usvojili jednoglasno. Naime na prethodnim sjednicama su predstavnici HSS-a i HDZ-a uvijek bili suzdržani.