Stara zagrebačka dama slavi već 124. rođendan

Autor: S.S. / Zet.hr 10/8/2014 16:42

Stara dama, mnogima poznatija samo kao uspinjača, slavi 124. rođendan! Službeno je otvorena 8. listopada 1890. godine, a na prvu je vožnju uspinjača krenula u 7 sati ujutro.

No, kako je zabilježio ondašnji kroničar, dugo je trebalo dok se prvi putnik nije odvažio i ušao u donji vagon, platio kartu i prevezao se uspinjačom na ‘Gričke gorice’.

U kući u Bregovitoj ulici na kućom broju 3, vlasnik uspinjače otvorio je prometni ured, gdje su se prodavale sve vrste karata, uključivši i pretplatne.

Vožnja gore i dolje (tour-retour) u prvome je razredu stajala četiri, a u drugome tri novčića. Jednomašnja vožnja stajala je putnike prvog razreda tri novčića, a one u drugome dva. Đačke karte za povratnu vožnju stajale su dva novčića, a mjesečna pokazna karta za javne službenike za neograničen broj vožnji stajala je jednu forintu.

Godišnja karta za neograničen broj vožnji, s pravom na ekspresnu vožnju (odmah poslije ulaska u kabinu), stajala je 20 forinti – i tom su se mogućnošću izdašno koristili visoki činovnici gradskih i vladinih ureda u Gornjem gradu. Osim za uniformirane redarstvenike u službi, ni za koga nije bilo gratis vožnje. Uspinjača je redovito polazila svake tri minute, zimi od 7 do 23 sata, ljeti već od 6 ujutro.

Više o samim počecima zagrebačke uspinjače pročitajte OVDJE.