Spoj tradicionalne i suvremene kineske umjetnosti

Izložba 'TUŠ-NE-TUŠ: Suvremena kineska umjetnost' u Gliptoteci HAZU-a

Autor:: Elena Grassi 1/13/2010 15:59

-.-culturenet.hr-.-Izložba TUŠ-NE-TUŠ: 'Dim'Izložba ‘TUŠ-NE-TUŠ: Kineska suvremena umjetnost’, koja prezentira spoj tradicionalne tehnike tuša i moderne kineske umjetnosti,  otvara se u četvrtak, 14. siječnja, u Gliptoteci HAZU-a.

Djela 37 suvremenih kineskih umjetnika, koja će u narednih mjesec dana biti postavljena u sve tri galerijske prostorije Gliptoteke, podsjetit će na tradicionalnu tehniku koja je više od tisućljeća bila prisutna u kineskoj umjetnosti.

Ne obazirući se na suvremeni pravac u kojem se taj azijski gigant kreće, tehnika tuša dio je duha i nacionalnog identiteta Kine, a predstavnici suvremene kineske umjetnosti ovom su izložbom to uspješno postigli.

Izložba će predstaviti mogućnosti tehnike tuša u suvremenoj likovnoj poetici

Izložba je 2008. godine predstavljena kao reprezentativna kineska izložba za inozemstvo u Philadelphiji, a dvije godine kasnije stiže i zagrebačkim ljubiteljima istočnjačke likovne poetike.

Stručni nositelj izložbe je Shenzhen Art Museum i Beijing Today Art Museum. Riječ je o gradovima koji su centri likovnog školovanja u Kini, a u Zagrebu su izložbu organizirali Ministarstvo kulture NR Kine i Hrvatske, kao i kinesko veleposlanstvo u Hrvatskoj.