Smanjite porez na potrošnju i komunalnu naknadu

Autor: Gorana Banjeglav 11/21/2014 16:46

Zagrebački ugostitelji održali su svoj tradicionalni godišnji forum, na kojem su prema gradskoj vlasti iznijeli nekoliko konkretnih zahtjeva.

– Jedna od osnovnih stvari za koju smatramo da je treba ukinuti, a ako ništa bar revidirati, jest porez na potrošnju koju samo ugostitelji plaćaju. Na državnom nivou zakonodavac je rekao da taj porez iznosi od nula do tri posto, a grad Zagreb je odredio maksimalnih tri posto. Smatramo da to treba ukinuti, a ako se ne ukida, bar da to revidiramo kao znak dobre volje, pa ćemo vidjeti kako dalje kad dođu bolja vremena i kad će biti više love u proračunu – rekao je Nenad Šepak, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak, taj je zahtjev sljedeće godine nemoguće ispuniti. Barem ne u potpunosti.

– Oni imaju ta davanja od tri posto prema gradu Zagrebu kao jedinici lokalne samouprave. Grad bi od toga uprihodio 24 milijuna kuna, pa možemo vidjeti da taj porez smanjimo za jedan posto da im olakšamo život za osam milijuna kuna. Oni imaju prijedlog da se taj porez ukine potpuno, no u ovoj teškoj situaciji u kojoj Grad Zagreb ostaje bez 6000 milijuna kuna, treba objektivno vidjeti što možemo smanjiti – rekao je Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba.

Ugostitelji su iznijeli još jedan konkretan zahtjev prema gradu.

– Kad je riječ o komunalnoj naknadi ugostitelji su svrstani u rang plaćanja po maksimalnom koeficijentu. Smatramo da bi trebali taj koeficijent smanjiti na razinu drugih subjekata – dodao je Šepak.

Šepak je dodao kako su Grad i ugostitelji zajedno postigli da se proširi turistička zona pa veći broj ugostiteljskih objekata može raditi do 2 ujutro te da se ukine zabrana točenja alkohola od 6 do 18 sati, pa vjeruje da nema razloga da se i ovi zahtjevi ne riješe. Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek nije željela davati obećanja bez analize stanja. Ipak istaknula je kako ugostitelji značajno pridonose punjenju gradskog proračuna.

– U gradu Zagrebu broj noćenja turista raste iz godine u godinu i raste po dvoznamenkastim stopama, što je izuzetak, pa čak i hrvatskim okvirima. Znamo da turizam općenito ne stoji loše, ali u Zagrebu doista grabi velikim koracima naprijed. Ti turisti doista imaju što raditi i što vidjeti te ih doista dobro ugošćujemo – istaknula je.

Osim navedenih zahtjeva, Udruženje ugostitelja Zagreb predlaže da Grad snizi 30 posto naknade za terase, te da dopusti postavljanje montažno-demontažne ograde bez ograničavanja visine.