Skupštinska većina podržala prijedlog proračuna

Milan Bandić i Slavko Kojić

Autor: 11/29/2012 16:05

Rasprava u Gradskoj skupštini o proračunu nije donijela ništa novog, osim uobičajenog prepucavanja i političkih govora koji su svojevrsna uvertira za predstojeće lokalne izbore. Nakon dvosatne rasprave skupštinska većina podržala je prijedlog proračuna koji je bio na prvom čitanju, čime se daje naslutiti da će u drugom čitanju, koje će biti u prosincu, proračun za 2013. biti prihvaćen.

Zastupnici traže da se amandmanima naprave određene preinake u proračunu

Na kraju rasprave Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije, kazao je kako će probati ugraditi što više primjedbi i dodao kako ih se i do sada trudili prihvatiti što više. Kojić je svoju raspravu započeo na engleskom kao svojevrsni odgovor Bernardiću koji je u svom govoru koristio taj jezik.

– Ivan Kukuljević Sakcinski se okreće u grobu kada vas čuje da ne govorite na hrvatskom. To je jeftino dodvoravanje kvazi elitistima – kazao je Kojić (na hrvatskom) te se prebacio na meritum:

– Kod ovog prijedloga nastojali smo smanjiti potrošnju gdje je god to moguće, ali da ne ugrozimo funkcioniranje Grada, kao ni rušenje socijalnih prava najsiromašnijih.

Također smo uračunali plaćanje obaveza, određena sredstva su osigurana za daljini razvoj grada, a simbolična sredstva osigurana su za pokrivanje troškova koja su ostala nepokrivena iz prethodnih razdoblja.

Na raspravi su zastupnici uglavnom iznosili primjedbe od kojih se najveći dio odnosi na dosadašnje funkcioniranje Grada.

Tako je Igor Rađenović u ime SDP-a kazao kako njih zanima nekoliko stvari, a to je da se prihodi planiraju realno kako se ne bi ponovila situacija iz 2008. i 2009. godine kada su prihodi nerealno planirani zbog čega je stvorena dubioza od 800 milijuna kuna. Također, SDP-ovci su se požalili jer im gradonačelnik odbija dati proračun na četvrtoj razini, koja je puno detaljnija.

– Time bi bilo lakše pisanje amandmana. Ako, gradonačelniče, ne znate kako se kompilira proračun na četvrtoj razini, zovite svoje prijatelje Brkića i Karamarka neka vam pokažu kako se kompilira – kazao je Rađenović te nastavio:

– Kada je riječ o ovoj temi možemo zaključiti da se prema načinu naplate vrtića koji predlažete neće dogoditi bitna primjena, odnosno da će se iznos koji će se za vrtiće izdvajati iz proračuna te da će iznos koji se prikupiti od roditelja ostati isti.

SDP-ovci još su upozorili na nedovoljan iznos koji se osigurava za Holding te na smanjivanje sredstava za mjesnu samoupravu. Pohvalili su u činjenicu da se Program izgradnje komunalne infrastrukture donosi zajedno s proračunom. SDP-ovci amandmanima traže da se osiguraju sredstva za izgradnju škole i vrtića na Kajzerici.

‘SDP je svake godine izglasavo Bandićev proračun’

Margareta Mađerić (HDZ) optužila je Rađenovića za zamjenu teza te istaknula kako su SDP-ovci svake godine izglasavali proračun.

– Svake godine ste izglasavali Bandićev proračun, a mi u HDZ-u smo uvijek bili protiv – kazala je Mađerić.

Vilina Šincek Pećinić (HSU) traži da se do drugog čitanja osiguraju sredstva za umirovljeničke domove, kako bi se izbjeglo poskupljivanje usluga korisnicima, te da se osiguraju dodatna sredstva za učeničke stipendije.

Jozo Radoš (HNS) je prijedlog proračuna okarakterizirao mjerama za privremeno financiranje do idućih lokalnih izbora. Na kraju se okomio i na Gradsku upravu što nije u godinama dok je proračun rastao napravila više za razvoj Grada.

– Dok je proračun rastao 12 posto niste ništa napravili za razvoj grada. Tada ste trošili za potrošnju, i ne samo to, već ste se za vrijeme tih zlatnih godina enormno zaduživali – kazao je Radoš.

Sličnog razmišljanja je i Josip Kregar koji je kazao kako je cilj ovog proračuna da izdrži do izbora.

– Ovaj proračun ima jedini cilj da izdrži do izbora, a pitanje je što će nakon toga biti – rekao je Kregar koji je prozvao kolege koji, osim u Skupštini, sjede i u Hrvatskom saboru da nedovoljno aktivno sudjeluju u donošenju zakona koji se tiču lokalne samouprave.