Saznajte sve o letovima u svemir u 2011. godini

Planet u svemiru

Autor:: M.T. 1/19/2011 10:20

U četvrtak, 20. siječnja 2011. u 18 sati u kinodvorani Tehničkoga muzeja  u Zagrebu održat će se zanimljivo predavanje za građanstvo.

-.-wikipedia-.-prema Međunarodnoj svemirskoj postaji u ovoj godini prvi lete JapanciMnogobrojne i raznovrsne svemirske misije i ove godine privući će pažnju svih onih koji se zanimaju za svemirska istraživanja a znanstvenicima će napose priuštiti napeta iščekivanja i uzbudljive trenutke.

Tako prema Međunarodnoj svemirskoj postaji upravo u četvrtak, 20. siječnja polijeće japanski svemirski teretnjak a u narednim tjednima slijede ga ruski i europski teretnjak te američki space shuttle.   

Valentinovo će u svemiru ove godine biti obilježeno uzbudljivim susretom sonde Stardust sa kometom Tempel 1.

U ožujku planet Merkur dobit će svoj prvi umjetni satelit. U srpnju po prvi put jedna će se sonda približiti velikom asteroidu zvanom Vesta te ući u orbitu oko tog tijela a u kolovozu prema planetu Jupiteru kreće sonda Juno.

U listopadu kreće ruska letjelica koja treba pokupiti uzorke sa Marsovog mjeseca Fobosa dok u studenom amerikanci šalju prema crvenom planetu skupocjeni laboratorij na kotačima.

O svim događanjima u svemiru koja će se zbiti tijekom ove godine govoriti će Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja.