Savjest mi nalaže da budem u Varšavskoj

Pisac Edo Popović jedan je od mirnih prosvjednika koji već dva dana 'dežuraju' u Varšavskoj ulici

Autor: Maja Gujinović 5/20/2010 12:26

Među stotinjak prosvjednika koji već dva dana i noći  ‘čuvaju’ Varšavsku ulicu nalazi se i pisac Edo Popović. Kako je objasnio za portal Zagrebancija.com, ovo je prvi put kako sudjeluje u nekom vidu građanskog otpora jer je osjetio da je tu stvar posve jasna.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-– Postoje trenuci u životu kada trebate odlučiti. Takav je trenutak bio 5. kolovoza 1995. Tada je trebalo odlučiti i obući hrvatsku uniformu. Svi građani Zagreba bi trebali donijeti odluku i doći u Varšavsku – rekao je Popović dok je sjedio na pločniku Varšavske ulice.

‘Ovo je borba umova, a ne snage’

Naime, ovaj je pisac, rodom iz Livna, od 1991. do 1995. svoje ratne reportaže s hrvatskih i bosanskohercegovačkih objavljivao u relevantnim hrvatskim novinama i časopisima. Danas je uz neke druge medijima poznate ličnosti poput Vilima Matule ili Urše Raukar na ‘fronti’ u Varšavskoj ulici.

No, kako objašnjava, ovaj izraz građanske pristojnosti ipak ne nije prilika za omjeravanje snaga, već umova, pa stoga ne misli kako je moguće da prosvjed eskalira u agresiju, niti bi u njoj sudjelovao.

Edo Popović je osim kao pisac, poznat i kao jedan od pokretača i urednika književnog časopisa Quorum, koji je obilježio književnu scenu osamdesetih godina sada već prošlog stoljeća. Istodobno, radio je i kao novinar i reporter, no danas je kaže okrenuo leđa novinarstvu.

– Ovo je moj način djelovanja, a ne brbljanje u novinama. Stoga se još od ove zime pridružujem ovakvim akcijama. Nakon tri, četiri godine elaboracije, mislim da se o ovome više nema što reći. Jasno je tko je u pravu – rekao je Popović te dodao kako je samo jedna iglica u plaštu sijena svih drugih koji se osjećaju isto.