Samobor u 2015. mora naći rješenje za svoj otpad

Darinko Kosor

Autor: Ena Ercegovac 12/24/2014 12:29

Glomazni otpad koje Zagrepčanima zadaje velike probleme već duže vrijeme, ne nalazi se samo na području grada Zagreba. Naime, u susjednom se Samoboru većina smeća nalazi na vodozaštitnom području, a upravo te vode slivaju se u Zagreb. Ovaj se problem našao i na 22. sjednici Gradske skupštine, kao prijedlog prema kojem bi Grad Zagreb zbrinjavao miješani komunalni otpad iz Samobora. Iako se ovaj prijedlog s dvadeset i jednim glasom prihvatio, među zastupnicima koji su bili za njega, nije bio predsjednik Gradske skupštine.

– Mislim da trebamo surađivati i da im trebamo objasniti da u ovoj 2015. godini moraju sami naći rješenje – izjavio je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor te dodao da za ovaj prijedlog koji je došao od zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Sandre Švaljek ima razumijevanja, ali da je to glasovanje bilo isključivo osobne prirode te da se iz njegova stava ne očituju stavovi kluba HSLS-a i HSS-a.

Osim zbrinjava otpada iz Samobora, Kosor je komentirao i proračun Grada Zagreba za 2015.godinu. Nakon drugog čitanja, odnosno prihvaćanjem proračuna, usvojeni su i određeni amandmani pristigli na adresu zamjenice zagrebačkog gradonačelnika, Sandre Švaljek. Među njima usvojen je i prijedlog da se za pedeset milijuna kuna smanje plaće. Te se plaće odnose na prirodni odljev mlade snage koji sada iznosi 4 posto. Ta su se sredstva vratila socijali, umirovljenicima, odnosno onima koji su trenutačno najugroženiji. Proračun za 2015. tako će konačno za 2015. iznositi šest milijardi i 850 milijuna kuna, što je, zbog smanjenih prihoda, za 780 milijuna manje od ovogodišnjeg.