Roman u kojem se Zagreb pretvara u Jeruzalem

Kava i kolači

Autor: Maja Gujinović 12/20/2009 14:08

Posljednji ovogodišnji talk-show ‘Kava i kolači’ održat će se u nedjelju, 20. prosinca, u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Gost je Kristijan Vujičić, a teme su njegov roman ‘Udruženje za mravlje igre’ objavljen u Nakladi Ljevak, a voditelj programa će biti Ivica Prtenjača.

U novom romanu Kristijana Vujičića, u kojem se isprepliću stvarnost, fantastika i satira, grad Zagreb postaje stari Jeruzalem iz vremena Isusa Krista. Na Veliki petak središtem Zagreba prolazi procesija iza koje korača Anotos, neobičan lik natprirodnih moći koji uspavljuje Zagrepčane. Tako se Zagreb na trenutke pretvara u grad koji samo podsjeća na Jeruzalem – dok njegovi uspavani pojedinci postaju novozavjetni likovi kao što su Herod Antipa i Poncije Pilat.

Likovi s freske koji se počinju živjeti na ulicama Zagreba

Ladislav Nemet, središnji lik romana i Anotosov glavni protivnik, već punih godinu dana ne spava i u svojoj sobi slika fresku. U fantastičnom svijetu ove knjige likovi na fresci počinju se kretati i prikazivati događaje koji se odvijaju na ulicama Zagreba, odnosno izmaštanog Jeruzalema. Anotos tako i nije uspio izgraditi grad iz Kristova vremena, već u najboljem slučaju Jeruzagreb, kako ironično primjećuje Nemet. Ostaje pitanje hoće li Anotos, utjelovljenje zla i začetnik sekte nazvane Udruženje za mravlje igre, uspjeti prisiliti Ladislava Nemeta na izdaju vlastitih uvjerenja i principa.

Kristijan Vujičić rođen je 13. travnja 1973. u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu te diplomirao filozofiju i religiologiju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu polazi poslijediplomski studij iz područja suvremene filozofije. Napisao je dvije knjige ‘Gospodin Bezimeni’ koja je ušla u uži izbor za Nagradu Fran Galović 2007. godine te u suradnji sa Željkom Špoljarom Welcome to Croatia: doživljaji jednog turističkog vodiča koji je nagrađen Kiklopom 2006. godine. Objavljivao je tekstove i recenzije u više časopisa za kulturu i dnevnih listova; Republika i Vjesnik. Radi u Nakladi Ljevak kao urednik. U Knjižnici i čitaonici Bogdadana Ogrizovića uređuje i vodi tribine na kojima se obrađuju društveno-humanističke teme.