Retrosprektiva ostavštine Joze Kljakovića

Jozo Kljaković

Autor:: Elena Grassi 11/24/2009 18:56

‘Retrospektiva’, izložba Joze Kljakovića, otvara se večeras, 26. studenog, u Galeriji Klovićevi Dvori, a trajat će do 24. siječnja iduće godine. Povodom 120. godišnjice Kljakovićevog rođenja i 40. godišnjice njegove smrti po prvi puta će se na jednom mjestu okupiti više od 100 djela umjetničke ostavštine ovog velikog, ali često zanemarivanog slikara. Osim atelijerskih slika koje će na izložbi biti najbrojnije, za izložbu su posuđena i neka od monumentalnih platna vezanih uz interijere. -.--.-Jozo Kljaković, preuzeto sa stranice Klovićevih dvora

– Zahvalni smo umjetnikovoj unuci Teodori Kljaković Bakota na informacijama koje su pridonijele istraživanju, kao i na zalaganju vezanom uz organizaciju izložbe. Ponosni smo što nam je direktor Vatikanskih muzeja dr. Antonio Paolucci svojim razumijevanjem za projekt omogućio posudbu vrijednoga djela Joze Kljakovića, Skidanje s križa iz 1947. godine – rekla je Petra Senjanović, autorica izložbene koncepcije.


Na izložbi će također biti zastupljene Kljakovićeve karikature, a osim njegovih radova, prikazivat će se i dokumentarni biografski film u produkciji Hrvatske radio- televizije.


Osim retrospektivne izložbe u Klovićevim dvorima, u petak, 27. studenog otvara se Kljakovićeva Memorijalna zbirka na Rokovom perivoju. Tim se povodom otvara izložba njegovih crteža pod nazivom ” Bojiš li se sinko ikoga? ” te promocija DVD filma ” Jozo Kljaković – život i djelo”.

Crteži koji će biti izloženi u petak tek su jedan dio donacije koju je umjetnik poklonio gradu Zagrebu, a izložba će biti prezentirana na srednjoj etaži autorove kuće.