Prvih deset godina palijativne skrbi u Hrvatskoj

Gitaristički orkestar Guellyba na 10. obljetnici Udruge prijatelja hospicija

Autor:: Elena Grassi 12/6/2009 12:02

Deseta obljetnica Hrvatske udruge prijatelja hospicija obilježena je 5. studenog u Muzeju za umjetnost i obrt, a tom prilikom proslavljen je i Svjetski dan volontera.-.-Elena Grassi-.-Ivanka Kotnik, ravnateljica Udruge prijatelja hospicija

Nakon uvodne glazbene točke gitarističkog orkestra Guellyba Ivanka Kotnik, predsjednica Udruge, pozdravila je sve prisutne i održala prigodan govor pod sloganom „Ne bojim se smrti, bojim se umiranja“.

Nakon uvodnog govora ravnateljice Udruge slijedio je i zabavni dio, stand-up komedija jedine hrvatske komičarke Marine Orsag, a zatim i nastup plesnpg centra Tala s točkom „Bolero“.

Među gostima je bio i doktor Ivo Mlinarić, predstavnik Hrvatske lige prtiv raka koji je održao kratki govor podrške radu Udruge.

– Ovim putem poručio bih svima onima koji imaju sredstva, da bar mali dio njih podijele s onima kojima su najpotrebnija – rekao je Mlinarić.

Ova dobrovoljna socijalno-medicinska udruga osnovana je 1999. i već deset godina aktivno djeluje u cilju poboljšanja kvalitete života neizlječivih, kroničnih bolesnika i članova njihov obitelji. Rad u udruzi na volonterskoj je bazi, a svima kojima je palijativna pomoć potrebna, dobivaju je od stručnog tima liječnika, terapeuta, psihologa i medicinkih sestara. Rad Udruge koja  ima oko75 članova financira se donacijama.

– Udruga još uvijek funkcionira po principu kućnih posjeta. Iako smo imali i imamo podršku ministarstva zdravstva, čitava aktivnost vezana za hospicij ostala je na tome. Još uvijek se trudimo sakupiti sredstva i osnovati ustavnovu za palijativnu skrb koja bi omogućila jednaki nivo skrbi za sve bolesnike diljem Hrvatske – rekla je Kotnik dodavši kako u Hrvatskoj dnevno umire 34 pacijenta od malignih bolesti.

– Pomoći im treba sada, pomoći im je trebalo jučer i nadam se da ćemo mi uspjeti u tome – poručila je ravnateljica Udruge.