Proračun prolazi? Bez svađe na Odboru za financije

Milan Bandić i Slavko Kojić

Autor: 11/21/2012 13:43

Prvi dio sjednice Odbora za financije, na kojemu je započela rasprava o proračunu za iduću godinu, protekao je mirno i bez povišenih tonova. Zastupnici čak nisu previše polemizirali sa Slavkom Kojićem, pročelnikom Gradskog ureda za financije.

-.-Zvonimira Ivanišević/Zagrebancija-.-Kojić je prilikom predstavljanja proračuna kazao kako je ovaj prijedlog proračuna više tehnički, nego politički jer je napravljen tako da omogući čisto funkcioniranje grada.

– S obzirom da su iduće godine izbori, prijedlog proračun bi trebao imati karakteristike predizbornog proračuna, no ovaj prijedlog to sigurno nije – kazao je Kojić te dodao:

– Mi smo proračun napravili na ovaj način jer računamo da će ga, tko god pobjedi na idućim izborima, mijenjati sukladno svojem programu, što je i normalno.

Inače, prema prijedlogu, proračun za iduću godinu bi trebao iznositi 6,67 milijardi kuna, dok bi rashodi bili 6,61 milijardu kuna, razlika od 60 milijuna kuna bi trebala otići na pokrivanje gubitaka iz prethodnih razdoblja koja su se akumulirala na više od 800 milijuna kuna. Kojić je kazao da je svjestan da tih 60 milijuna neće pokriti značajan dio minusa, no da se u trenutnom gospodarskom okruženju ne može više učiniti.

– Mi iz godine u godinu bilježimo smanjivanje proračuna, umjesto da proračun raste – rekao je Kojić.

Najveći dio sredstava potrošit će se preko Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport na koji otpada 31 posto proračuna, odnosno 2,048 milijardi kuna. Nakon toga slijedi Gradski ureda za prostorno planiranje Grada i komunalne poslove na koji otpada 24 posto sredstava, odnosno 1,506 milijardi kuna.

Zanimljivo je da se sredstva koja se troše preko ovog ureda smanjuju, što znači da će se manje graditi i održavati. Značajna sredstva, odnosno 1,074 milijardi kuna, što je 16 posto proračuna, potrošit će se preko Gradskog ureda za gospodarstvo.

Kada se tome pribroji pet posto, odnosno 330 milijuna koji se troši rekao Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, dolazimo do zaključka da ova četiri ureda potroše preko tri četvrtine proračunskih sredstava.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Donošenje gradskog proračuna radi se u dva čitanja, s tim da se na prvom čitanju sjednica matičnog odbora, a to je Odbor za financije, sastaje dva puta.

Na prvoj sjednici, koja je održana danas, zastupnici iznose prve primjedbe koje bi se trebale ugraditi u prvi prijedlog proračuna o kojem će se raspravljati na drugoj sjednici koja je na rasporedu u utorak, 27. studenog, kada se očekuje prava rasprava.

Zanimljivo je da je današnja rasprava protekla vrlo mirno, gotov da bi se dalo zaključiti da se zastupnicima nije dalo raspravljati. Igor Rađenović (SDP), predsjednik Odbora, ponovio je kako je ovaj saziv Gradske skupštine našao pet prijepornih točaka kada je riječ o proračunu i trošenju gradskog novca.

Hoće li proračun biti prihvaćen, ovisit će o tim stavkama. Tako je kao prijeporne stavke Rađenović naveo: financijsku disciplinu, odnosno pravilno planiranje prihoda i rashoda, određivanje cijena vrtića, plan gradnje i održavanje komunalne infrastrukture, kao i troškovi mjesne samouprave za plaćanje usluga Holdingu.

Stjepan Horvat (HSS) kazao je kako postoji puno prostora za uštede. Dodao je kako Grad ne bi trebao besmisleno upumpavati novac u Holding, čije su usluge preskupe.

– Novac se neracionalno troši, kriza je, pa bi novac trebalo preusmjeriti u gospodarstvo, a ne na kulturu i sport – rekao je Horvat.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Zvane Brumnić (SDP) tražio je da mu se da jasna razrada o tome koliko je planirano radova na izgradnji komunalne infrastrukture i koliko je sredstava osigurano za to.

– Mi ovdje imamo stavku od 28 milijuna kuna za otkup zemljišta za izgradnju prometnica, a samo za otkup Branimirove nam treba 25 milijuna kuna. Stoga me zanima koliko je prometnica obećano da će se izgraditi te koliko to košta – rekao je Brumnić.

Na kraju rasprave Kojić je kazao kako će u prijedlogu koji će iznijeti u utorak pokušati ugraditi što više zahtjeva da bi proračun bio prihvatljiv.