Predstavljena knjiga Povijest Ukrajine: Povijest ukrajinskog naroda od pretpovijesti do 2022. godine

Ukrajinska povijest u knjizi je prikazana na svima razumljiv način, a obuhvaća dugi period od pretpovijesti ukrajinskog naroda, preko staljinističkog terora do suvremene povijesti Ukrajine, odnosno pobjede Volodimira Zelenskog na predsjedničkim izborima i početka agresije u veljači 2022.

U prostorijama Društva hrvatskih književnika održano je predstavljanje knjige Povijest Ukrajine. S obzirom na agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, pojavio se veliki interes za informacijama o ukrajinskom narodu i njegovoj povijesti. Knjiga novinara i hrvatskog Ukrajinca Sergeja Burde prikazuje povijest Ukrajine iz perspektive Ukrajinaca, što je novina, s obzirom na to kako se povijest Ukrajine dosad većinom iskrivljeno tumačila kroz rusku imperijalnu vizuru.

“Ovakvih knjiga nema puno, a mnogi građani su zbunjeni te ne znaju što se stvarno događa pa ponekad prihvaćaju dezinformaciju. Knjiga mladog Sergeja Burde namijenjena je kulturnoj, ali i široj javnosti te nudi točan prikaz povijesti Ukrajine”, poručio je Đuro Vidmarović, predsjednik Hrvatsko-ukrajinskog društva prijateljstva i jedan od recenzenata knjige. Ukrajinska povijest u knjizi je prikazana na svima razumljiv način, a obuhvaća dugi period od pretpovijesti ukrajinskog naroda, preko staljinističkog terora do suvremene povijesti Ukrajine, odnosno pobjede Volodimira Zelenskog na predsjedničkim izborima i početka agresije u veljači 2022. “Povijest ukrajinskog naroda je poprilično slična povijesti hrvatskog naroda, ali vrlo malo poznata”, dodao je Božidar Petrač, glavni urednik.

 

“Knjiga nudi vrstan pregled povijesti Ukrajine te upoznaje čitatelje s ključnim osobama, pojmovima i događajima iz velike i duge ukrajinske povijesti. Vrijedi istaknuti kako mnogo toga povezuje Hrvatsku i Ukrajinu i stavlja nas u položaj slavenske uzajamnosti”, zaključio je Tomislav Galović , profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.