Na predstavljanju novih komunalnih vozila Čistoće sindikati tražili isplatu božićnice

Vozni park podružnice Čistoća kroz prvu i drugu fazu iduće godine bit će povećan za 35 novih komunalnih vozila

Od danas je podružnica Čistoća bogatija za 24 vozila za skupljanje komunalnog otpada i dvije autočistilice za strojno i ručno pranje javnih prometnih površina. Razlozi obnove su stupanje na snagu Uredbe o gospodarenju otpadom odnosno približavanje usluge građanima za skupljanjem više vrsta otpada i otvaranje dodatnih rasporeda odvoza. Vrijednost vozila je oko 26 milijuna kuna.

– Mi ovime ispunjavamo ekološke standarde koje propisuje Europska unija. Do sada je starost naših automobila bila 15 godina, nakon nabavke novih vozila prosjek je 12 godina. Do kraja 2018. godine s još 45 novih automobila bit ćemo negdje na deset posto te se približavamo europskom prosjeku – rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Do kraja ožujka 2018. godine očekuje se isporuka devet vozila namijenjenih također za pomoć u čišćenju javno prometnih površina.

– To su uglavnom kombinirana vozila kako bi dignuli nivo usluge. Radi se o dijelovima Grada Zagreba koji su manje dostupni poput Podsljemenske zone kao i dijelovima grada koji imaju uske ulice. Manja vozila služe kako bi svi građani imali mogućnost doći do svojih objekata – istaknula je voditeljica podružnice Čistoća Marina Lovrečki.

Priču o novim vozilima zasjenio je zahtjev Sindikata Čistoća Zagreb koji traže isplatu kompletnog iznosa božićnice od 2880 kuna, a koja im je ove godine smanjena na 1250.

– Sindikat Čistoća Zagreb pokupio je više od 500 punomoći za pokretanje sudskih postupaka. Nakon 01. siječnja krećemo s utuženjem te želimo ostvariti samo ono što nam je našim temeljnim kolektivnim ugovorom zagarantirano – objasnila je predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak.