Predsjednica HUBOL-a: Zbog produženog vikenda tražit će se krevet više u bolnicama

Predsjednica HUBOL-a nije optimistična u vezi sa situacijom nakon produženog vikenda

Foto: Ilustracija / Pixabay

U Dnevniku Nove TV gošća je bila predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Ivana Šmit, a tom je prilikom komentirala jučerašnju objavu HUBOL-a u kojoj se ističe teška situacija na covid-odjelima diljem Hrvatske. Svaki dan pristiže sve više novooboljelih, a vladajući ne čine ništa po tom pitanju.

– Imamo déjà vu u odnosu na jesen prošle godine, kada smo s ovakvim ili manjim brojkama kroz mjesec dana došli do kolapsa zdravstvenog sustava. Imamo preko 4000 pozitivnih, od toga je među testiranima 30 posto cijepljenih. To su brojke koje govore da je epidemija daleko izmakla kontroli. Slijedi nam porast hospitaliziranih i krcanje respiratora – kaže Šmit.

Nadodaje da je zbog loše situacije u bolničkim sustavima trebalo proširiti primjenu covid-potvrda.

“Odjeli se pune, i to mlađima”

– Imam kolegicu koja radi u KBC-u Sestara milosrdnica, ima po 7,8 dežurstava u covid-intenzivnoj. Primorana je na to. Odjeli se pune, i to mlađima, govorimo o ljudima imaju od 35, 40 godina – kaže Šmit.

Strahuje od mogućeg porasta broja novozaraženih nakon produženog vikenda.

– Strepimo od toga. Sve situacije do sada su nam pokazale da 2 do 3 tjedna nakon porasta broja pozitivnih slijede kolaps i prispijeće pacijenata s teškim simptomima u bolnice. To onda znači obustavu hladnoga programa. Scenarij koji gledamo je isti kao i prošle godine – govori.

Za lošu procijepljenost krivi dvostruke kriterije.

– Pogriješilo se u komunikaciji. Stožer i politika su donijeli hrpu kontradiktornih politički instruiranih naputaka, kojih su se samo građani pridržavali. Politika je, nažalost, u velikoj većini bila izuzeta od tih mjera. Tu je velik dio građana poludio jer ispada da virus napada samo građane, a političare zaobilazi – smatra.

Poslala je i poruku ministru Berošu:

– Ono što treba napraviti, treba sada biti hrabar pa obustaviti hladni program i pokušati zbrinuti ovu katastrofu koja nam slijedi. Jer smo sigurni da ćemo tražiti krevet više u jedinicama intenzivnog liječenja i po odjelima za sve ono što nam korona sprema idućih dana – zaključuje Šmit.