Pomirba s prošlošću mora se dogoditi što prije

Dubravka Vrgoč

Autor: Jelena Jakšić 11/7/2012 16:27

O teškim ratnim temama nije lako govoriti, ali na pragu ulaska u Europsku uniju, moramo se suočiti sa svim greškama napravljenim za vrijeme Domovinskog rata. To je jedini način da nas Europa prihvati, a i na kraju krajeva, da prihvatimo i sami sebe, kazala je Dubravka Vrgoč, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih povodom premijere predstave Žena bez tijela.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-Predstava Žena bez tijela nastala je prema drami Mate Matišića, a napravljena je u redateljskom viđenju doajena Božidara Violića.

– Iako sam često bio svjedok cenzure predstava koje su zadirale i doticale u neke političke teme, nadam se kako će ova predstava ipak doživjeti veliki broj igranja i interes publike – kazao je Violić te istaknuo kako su se cenzurirale i predstave koje su se bavile tematikom nečasnih radnji hrvatskih gradonačelnika.

Žena bez tijela drama je suvremene tematike i prati sudbine svih sudionika Domovinskog rata, onih koji su u njega bili neposredno uključeni, ali i svih kolateralnih žrtava.

– Iako je u Hrvatskoj teško predvidjeti reakcije, nadam se da ćemo napokon pogledati istini u oči i početi čistiti ispred svoga praga. I u Hrvatskoj su se događale nedopustive stvari i što prije se moramo s time suočiti – kazala je Doris Šarić-Kukuljica, jedna od glumica u predstavi.

Film Angeline Jolie i nije neka referenca

Rat na ovim prostorima, sudeći prema filmovima snimljenim u posljednje vrijeme, neiscrpni je izvor inspiracije, ali čini se kako jedan od popularnijih u posljednje vrijeme, U zemlji krvi i meda redateljice Angeline Jolie, nije naišao na dobre ocjene filmske kritike, ali ni hrvatskih glumaca.

– Film Angeline Jolie U zemlji krvi i meda i nije neka referenca na ratna događanja na ovim prostorima. Nitko od kolega glumaca to nije doživio kao otkrivanje neke velike istine i zapravo interes za ovaj film među nama, nije bio velik – zaključila je Šarić-Kukuljica.