Pogledajte kako Spomengaj, groblje kućnih ljubimaca, izgleda na Svi svete

Na Svi svete smo odlučili posjetiti Spomengaj

Danas Zagrepčani posjećuju grobove pokojnih članova obitelji, no prisjećaju se i kućnih ljubimaca koji više nisu s njima.

Stoga je i naša novinarska ekipa odlučila posjetiti Spomengaj, groblje kućnih ljubimaca u Zagrebu. Svi su tamo grobovi uređeni. Na nekima je ostavljeno cvijeće, a na nekima gori svijeća.

Voditeljica Spomengaja, Jasenka Haleuš, rekla je da nas takav prizor ne treba iznenađivati:

– Građani su sami neke tradicionalne običaje preslikali i na odnos prema kućnim ljubimcima. Uoči Svih svetih te na sam blagdan već treću godinu zaredom posjećuju grobove svojih kućnih ljubimaca u Spomengaju. Svaki nas put iznova gane susret s njima i ljubav s kojom pričaju o kućnim ljubimcima koji su im obilježili život – rekla je Haleuš.

Ove su godine zaprimili više uginulih ljubimaca nego što su u prethodne dvije godine zajedno.

– Ove smo godine u Spomengaj zaprimili čak 550 uginulih životinja. Ukopano je 28 tijela ljubimaca, a za ostale su naručene kremacije. Interes građana za naše usluge iz godine u godinu raste. Zahvaljujući tome na kraju ove ćemo godine imati više kremacija i ukopa životinja nego u prethodne dvije godine zajedno. Nadamo se da će svi građani u budućnosti željeti dostojanstven oproštaj od svojeg kućnog ljubimca te
gajenje sjećanja na tu životinju kakvo ona zaslužuje – rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Izbor groba i urni ovisi o ukusu građana. Pogledajte neke od grobova koje je naša ekipa posjetila: