Pčelarenje je prava terapija za osobe s invaliditetom

Autor: Tihana Rilak Urošević, FOTO: Zvonimira Ivanišević / Zagrebancija.com 1/30/2016 9:49

Za neke je pčelarenje samo hobi ili posao, no ono nudi puno više od toga. Pčelarski mentor Jadranka Luketa – Marković prije osam je godina pokrenula pčelarsku radionicu u domu Maksimir i došla na potpuno novu ideju pčelarstva kao terapije koju sada provodi u Domu za starije osobe Maksimir.

– Jako puno osoba s invaliditetom terapiju vidi kao bijeg od svakodnevice ili nekih zdravstvenih problema. Dobro se osjećaju, nisu usamljeni, imaju osjećaj pripadnosti grupi i rade nešto korisno – kazala je Jadranka Luketa – Marković.

Naime, svi polaznici ove terapije izrađuju svjećice koje je jednom prilikom kupio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i tako im osigurao sredstva za novi materijal, odnosno za nova vrijedna dijela koja će stvoriti sami svojim rukama.

– Kupio je sve svijećice i podijelio ih našim stanarima. Mnogima od njih više nema tko davati poklone, pa su si od silnog uzbuđenje neki uramili i njegovu sliku – dodaje voditeljica radionice Luketa – Marković koja je čak napisala i knjigu o tome koliko je pčelarenje popravilo kvalitetu života korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Maksimir, baziranu na osobnim iskustvima korisnika.

Za ljude koji su izgubili zdravlje i nadu u oporavak, pčelarenje je terapija jača od tableta, prirodnija od injekcija i mudrija od škrtih savjeta.