Otkrivamo plaće direkcije Zagrebačkog holdinga!

Mjesečno Uprava Holdinga građane košta više od 320 000 kuna

Autor: Sanjin Španović 3/11/2010 10:02

-.-Antonio Bronic/ PIXSELL-.-Zagrebački holding je poznat kao utočiste za politički podobne, kao mjesto gdje se zapošljavaju rođaci, kumovi, prijatelji, stranačke kolege ili prijatelji iz rodnog sela ili manjeg grada.

Gradsko poduzeće se percipira kao tvrtka čijim radnim mjestima se kupuju politički protivnici, kao kompanija čijim direktorima običan puk nudi pet do deset tisuća eura za mjesto čistaca ili vozača tramvaja, kao firma koja osim tridesetak radnih dana plaćenog i dodatno stimuliranog godišnjeg odmora djelatnicima dopušta i do 40 dana plaćenog bolovanja u komadu.

Holding je jedna čudesna firma i zato ne treba čuditi sto slovi za najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj.
Jedan od razloga su i plaće djelatnika Holdinga.

Već je pisano kako najniže rangirana radna snaga gradske tvrtke poput primjerice vozača tramvaja ostvaruju na kraju mjeseca od sedam do devet tisuća kuna plaće.

No, ono što nikada nije bilo eksplicitno pristupno javnosti bile su place članova Uprave, direktora, pomoćnika, savjetnika ili jednostavnije – vrha gradskog poduzeća.

Portal Zagrebancija.com uspio je doći do popisa plaća djelatnika direkcije Holdinga, dakle najvišeg menadžmenta kompanije gdje je prijavljeno na stalni radni odnos osamdesetak ljudi. Ispis plaća je iz listopada ove godine.

Kako je riječ o tvrtki koja se djelomično financira iz gradske blagajne, dok ostatak prihoda ubire u obliku kazni za parking, računa za komunalije i slično, tj. iz novčanika građana Zagreba odlučili smo u cijelosti ekskluzivno objaviti jednu od najčuvanijih tajni Zagreba.

Razlog više za objavu bila je Facebook anketa u kojoj je 91 posto građana, imenom i prezimenom, glasala za objavu plaća jer smatraju da obzirom da je gradska tvrtka imaju pravo znati plaće ljudi koji nam kroje svakodnevnicu.

Predsjednik Uprave Ivo Čović mjesečno prima najvišu placu koja iznosi 41 tisuću kuna brutto, odnosno 23 tisuće neto.

Usporedbe radi, Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a, najveće tvrtke u Hrvatskoj, što je i Čović nekada bio, prima samo 17 tisuća kuna neto.

Njegovi članovi Uprave imaju nešto “manje” prihode.

Tako član Uprave Branimir Delić prima 36 tisuća kuna brutto sto je 19 tisuća kuna neto, članica Uprave Vlasta Pavić ima 34 tisuća kuna brutto ili nešto vise od 18 tisuća kuna neto, članica Uprave Lidija Tomić je prijavljena na 37 tisuća kuna brutto sto je gotovo 20 tisuća kuna.

HSS-ov član Uprave Stipan Matoš ima drugu najvišu placu koja iznosi 39 tisuća kuna, odnosno 20 tisuća kuna neto. Direktor ZET-a i član Uprave Ivan Tolić prima 37 tisuća kuna brutto, što je 20 tisuća kuna neto.

Plaća direktora Gradske plinare i člana Uprave Vladimira Tomičića ne tereti direkciju Holdinga, obzirom da se on ne pojavljuje na ovom ispisu koji imamo. Za pretpostaviti je kako Tomičić nalazi na platnom spisku Plinare. Ponzavajući hrvatske “prilike” tamo mu je plaća, moguće je, više nego što bi bila u Holdingu.

Ivana Magdić-.--.-Dušan Viro, direktor korporativnih komunikacija Holdinga prima plaću od 15 tisuća kuna netoOvom popisu još dodajmo glasnogovornika Dušana Viru čija plaća je 24 tisuće kune brutto, odnosno 15 tisuća kuna neto, te neformalnog predstojnika Čovićevog ureda Vladimira Boticu kojeg Holding plaća 35 tisuća kuna brutto, odnosno gotovo 19 tisuća kuna.

Zanimljivi su iznosi savjetnika i pomoćnika u Upravi sto su obično (ne)radna mjesta na koja se stavljaju smijenjeni direktori koji se u javnosti percipiraju kao korumpirani, opozicijski političari te politički podobni suradnici.

Tako suprug Bandićeve šefice propale predsjedničke kampanje Jasmine Havranek – Davor Havranek prima 27 tisuća kuna brutto, odnosno skoro 16 tisuća kuna neto. Riječ je o osobi koja se nalazi i u Upravi zajedničke tvrtke Grada i INA-e Terme Zagreb.

Službeno nam je rečeno kako je Havranek savjetnik direktora Stanogradnje, one “uspješne” tvrtke koja prodaje Sopnicu Jelkovec. No, pitanje je zašto je on na popisu plaća direkcije Holdinga.

Jako visoko svojom plaćom kotira i bivši vatreni HSP-ovac, a danas Bandićev pulen Pero Kovačević koji na mjestu pomoćnika za pravne poslove prima 36 tisuća kuna brutto, odnosno gotovo 20 tisuća kuna neto.

Odmah ispod Kovačevića nalazi se još nekoliko eminentnih radnika Holdinga. Tako savjetnik za sigurnost Joško Morić, također bivši vatreni opozicionar, a danas Bandićevac, prima 36 tisuća kuna brutto place sto je 19 tisuća kuna neto. Morić inače već dvije godine stvara internu zaštitarsku službu Holdinga.

Nadalje, bivši vatreni HNS-ovac Stipe Tojčić, koji se također nekoliko godina bavi jednim projektom na mjestu pomoćnika/savjetnika prima kao i Matoš drugu najveću plaću koja iznosi 39 tisuća, odnosno gotovo 21 tisuću kuna.

Ivana Magdić-.--.-Igor Rađenović prima plaću od skoro 20 tisuća kuna netoBivša pulenka Slobodana Ljubičića Kikaša – Zdravka Ramljak, koju je Kikaš zaposlio u Holdingu nakon što je nije uspio kooptirati u Gradski ured za imovinsko pravne odnose i imovinu grada jer se ova ondje sukobila sa pročelnicom Ninoslavom Zeković, danas također sjedi u Upravnoj zgradi Holdinga. Ramljak prima 31 tisuću kuna brutto ili 20 tisuća kn neto.Opis posla – nepoznato.

Naposljetku glavni antikorupcijski član društva Holding Igor Rađenović prima blizu 20 tisuća kuna neto. Nakon što se bavio gradskim naseljem Sopnica Jelkovec gdje nije uspio prodati niti jedan stan, Rađenović se danas brine o Gradskim ljekarnama.