Oslobađanje glasova zapuštene i zaboravljene Ilice

Izložba 'Glasovi gradske zimnice'

Autor:: Elena Grassi 12/22/2009 12:04

-.-Bojan Mucko-.-Refleksije Ilice, izložba 'Glasovi gradske zimnice'Uz male tajne, veliki šefovi gradske kuhinje godinama su pripremali brojne spomenike loše tranzicijske politike. Pretvaranje ključnih energetskih tokova u prometne koridore, prazni lokali i surova borba malih obrta s gradskom administracijom znakovi su sadržajnog odumiranja zagrebačkih žila-kucavica. Nakon istraživanja zapadnog dijela Zagreba, prikupljeni su sastojci za Gradsku zimnicu Ilice. 


Recept za pripremu jednostavan je. Loše zakuhana tranzicijska politika, koja počinje ranih 40-tih, pržena u procesu nacionalizacije da bi se potom pirjala u onom suprotnog karaktera, uz prstohvat netransparentnih odnosa Grada i Države rezultira brojnim teglama nasjeckanih i mariniranih obrnika i lokala, često ostavljanih na vjeru radi dodatnog dimljenja.

 

Galerija VN privremena je smočnica za staklenke iz kojih su pušteni glasovi zapuštene Ilice

Projekt “Glasovi gradske zimnice” započet je u okviru platfome Res Urbanae posvećene urbanim studijama Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja. Autor koncepta izložbe, fotografija i “Recepta za gradsku zimnicu” je Bojan Mucko, student filozofije, etnologije i kulturne antropologije, dok inicijalni koncept i produkcija pripada Sonji Leboš, UIII.


Galerija VN privremeno postaje istraživačka baza, a potom i smočnica za brojne staklenke čiji će se poklopci otvoriti u utorak, 22. prosinca u 20 sati , a glasove zaboravljenih i opustošenih gradskih prostorija možete slušati do 16. siječnja iduće godine.