Olupine vozila danas se uklanjaju s Medvednice

Autor: M. M. 11/27/2009 12:52

Akcije čišćenja pluća grada Zagreba započele su još 2004. godine, te su se održavale i po nekoliko puta godišnje, dok je današnja akcija prva u 2009. godini.

Ravnateljica Parka ‘Medvednica’ Nives Farkaš Topolnik kaže kako se mislilo da su sve olupine s Medvednice iskorijenjene, no dvije su im ipak promakle, prenosi Vjesnik. Olupine se nalaze u potoku Bliznec, a njihova brojka i nije čak tako stravična ako s uzme u obzir da se godišnje znalo izvući i po 30 olupina.

Nemarni građani olupine automobila najčešće odbacuju uz ceste ispod kojih su manje provalije, budući da se na takvim mjestima olupina lako može prevaliti, te u razne usjeke i potoke. Automobili se često i ‘sakriju’ u gustoj šumi, pa se primjete tek nakon što se stabla posjeku, kaže Farkaš Topolnik.

Ovogodišnja akcija je realizirana se u zajedničkoj suradnji Hrvatskih šuma, Javne ustanove Park prirode ‘Medvednica’, revije Auto Blic, C.I.O.S.-a i Renault Nissana Hrvatska, a svi oni koji ne znaju kako se riješiti dotrajalih vozila pozivaju se da nazovu besplatni broj 0800 02 04. Tako ne samo da će nešto zaraditi, već će i spriječiti eventualnu ekološku katastrofu zagrebačke gore, omiljenog izletišta brojnih Zagrepčana.