Održan turnir u šahu osoba s invaliditetom

Šah

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 9/12/2016 12:30

Šahovski klub slijepih Polet organizirao je pojedinačni turnir u šahu za osobe s invalitititetom grada Zagreba i Zagrebačke županije.Najbolji šahisti među slijepima u Hrvatskoj su bili članovi ovog kluba, koji već 60 godina nastoji slijepe i slabovidne integrirati u sport i društvo. 

– Ovo je pojedinačni turnir, zamišljen je bio kao turnir osoba s invaliditetom Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Nažalost odmah moram reći da se malo osoba s invaliditetom izvan našeg kluba odazvalo – istaknuo je Antun Kovač, tajnik Šahovskog kluba slijepih Polet.  

Klub ove godine obilježava i jedan važan rođendan.  

– Svrha je turnira obilježavanje 60.obljetnice našeg kluba Poleta. To je dakle drugi važan turnir ove godine. Prvi smo imali kao međunarodni turnir u Premanturi, gdje smo imali 6 ekipa, a ovo je sada isključivo vezano za Grad Zagreb – navodi Kovač.  

Među šahistima ima i mladih koji su ovaj sport zavoljeli još u školskim klupama.  

– Šahom se bavim amaterski, a bavim se nekih 15tak godina počevši u Osnovnoj školi za slijepe i slabovidne u Nazorovoj. Jedan profesor je imao inciijativu da mlade nauči šah i mene je to zainteresiralo – navodi Novica Dražetić, član Šahovskog kluba slijepih Polet.  

Popularizacija šaha među slijepima je dio gradske strategije za integraciju slijepih u društvo, a šah je sport u kojem mogu imati jednaka pravila kao i ostali.