Nezakoniti prostorni planovi su Bandićeva krivica

Tomislav Saucha iz SDP-a

Autor: 12/21/2011 12:44

Kako se čini, otvara se nova fronta na relaciji gradonačelnik-Gradska skupština. Nakon sukoba oko vrtića koji su obilježili 2011. godinu iduću, 2012., mogli bi obilježiti sukobi oko prostornih planova. Iako  cijelu ovu godinu zastupnici na kapaljku puštaju prostorne planove od iduće godine, moglo bi se dogoditi da Skupština odbije izglasati bilo koji prostorni plan.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Takve najave mogle su se čuti na konferenciji za novinare na kojoj je prisustvovalo nekoliko zastupnika. Konferencija je održana povodom očitovanja Ministarstva zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) o izmjenama prostornih planova kojima se bavilo skupštinsko Povjerenstvo.

Nakon godinu dana stigla je potvrda da je Povjerenstvo bilo u pravu kada je tvrdilo da su ispravci koji su rađeni zapravo bile nezakonite izmjene prostornih planova – rekao je Tomislav Saucha (SDP) koji je vodio to Povjerenstvo te dodao kako zbog tih ispravaka postoji čitav prostornih planova koji su ništavni. 

– Ministarstvo je dalo mišljenje prema kojima ti ispravci nemaju pravni učinak što znači da kao takvi niti ne postoje. Osim prostornih planova nevažeće su i sve dozvole koje su izdane na temelju njih, što znači da je veliki broj zgrada koje su bespravno izgrađene – zaključio je Saucha.

Saucha je kazao kako je sada pred Gradom veliki zadatak rješavanja ovog problema te da će to činiti u suradnji s Ministarstvom od kojega će tražiti upute. Istaknuo je kako vjeruje da sada neće toliko dugo čekati na odgovore iz tog Ministarstva. Podsjetimo, Ministarstvo je svoje mišljenje poslalo dan nakon parlamentarnih izbora.

‘Nije nam cilj kažnjavati građane, već odgovorne osobe’

Saucha je istaknuo kako im nije cilj kažnjavati građane koji su kupili stanove ili lokale u tim bespravno izgrađenim objektima, već da žele da se legaliziraju oni objekti koji se mogu. Naveo je  da očekuje od gradske izvršne vlasti da se kroz redovnu proceduru koja uključuje javnu raspravu naprave izmjene prostornih planova. Istaknuo je da, dok se to ne učini, Skupština neće moći donositi nove prostorne planove.

Za ovakvo stanje Saucha je prozvao zaposlenike Gradske uprave, ali i gradonačelnika Bandića.

– Ovi nezakoniti ispravci idu na dušu onih koji su ih radili. Idu i na dušu onog tko je najodgovorniji u gradu, a to je gradonačelnik Milan Bandić –  rekao je Saucha te dodao kako je gradonačelnik znao što se događa i podupirao takve radnje:

–  Osobno sam bio prisutan jednom sastanku kada je gradonačelnik vikao na novu tajnicu Gradske skupštine (Jadranku Blažević op.a) jer nije htjela na taj način mijenjati prostorne planove

Nezavisna zastupnica Vera Petrinjak Šimek, koja je ujedno bila članica skupštinskog Povjerenstva, iznijela je dva primjera kako su ispravcima mijenjani prostorni planovi na način da su povećani koeficijenti izgrađenosti. Na taj način je omogućena izgradnja dodatnih kvadratnih metara prostora i novi profiti za investitore.

Moran Paliković Gruden (HNS), potpredsjednica Skupštine, kazala je kako su nezakoniti ispravci obilježje Bandićevog mandata u razdoblju od 2005. do 2009. godine, što se ujedno i poklapa s razdobljem kada je tajnica Gradske skupštine bila Greta Augustinčić-Pavičić.