Neformalni njegovatelji članova obitelji žive u teškim uvjetima

Autori: Margarita Weisz, FOTO: Margarita Weisz 11/19/2015 11:03

Stariji ljudi u Hrvatskoj zanemarena su skupina, a njihovi njegovatelji još zanemarenija. Nevidljivi, a vrijedni članovi društva, njegovatelji koji nose većinu tereta njegovanja ostarjelih i bolesnih članova obitelji predmet su istraživanja koje je proveo Grad Zagreb u suradnji sa socijalnim ustanovama.

– Proveli smo istraživanje na 342 neformalna njegovatelja na području Grada Zagreba. Najčešće su to kćeri, zatim suprug i supruga, unuci ili snahe. Profil njegovatelja je žena u 80 posto slučajeva, udana, srednje stručne spreme, zaposlena puno radno vrijeme, njeguje svog ostarjelog roditelja koji je nemoćan, star i ima neki oblik demencije – objasnila je voditeljica istraživanja Ana Štambuk.

Neformalni njegovatelji nemaju nekoga tko im može pomoći te su prema istraživanju izrazili želju za osnivanjem dnevnih centara koji bi im omogućili barem kratkotrajni predah od teške obiteljske situacije.

– Oni imaju osjećaj da nemaju vremena za sebe, naprosto izgaraju, zapostavili su neka svoja prijateljstva, imaju lošije učinke na poslu, članovi obitelji ovisni su o njima i nemaju ih kome prepustiti – ističe Štambuk.

Ali priča kao i svaka druga ima dvije strane te uz sve teškoće s kojima se njegovatelji susreću pronalaze i neke dobre strane suočeni s teškom životnom situacijom.

– Upravo tom njegom odnos njegovatelja i njegujućeg jako se mijenja. Njega potiče ljude na dublje promišljanje života, promišljanje o svrsi života, važnosti odnosa i nekih vrednota koje smo u životu zaboravili – rekla je Štambuk.

Grad Zagreb podnijet će određene mjere kako bi podršku dali upravo neformalnim njegovateljima.

– Nakon istraživanja napravit ćemo jedan ili dva nova programa odnosno mjere na koje ćemo biti ponosni zato što će podršku dobiti one najranjivije i najosjetljivije skupine, a to je i cilj istraživanja – zaključila je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna.