Napadaju mene i Hrvatske šume jer ih žele prodati

Darko Vuletić

Autor: 11/15/2011 15:23

Darko Vuletić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, obrušio se na medije zbog optužbi za nepravilnosti u toj državnoj tvrtki. U posljednje vrijeme u medijima su se pojavile priče kako se poslovi vađenja drvene građe dobivaju bez javnog natječaja te da se s državnim šumama gospodari loše i uništava se šumski nasad.

-.-Tanja Molvarec/ Zagrebancija-.-Nacionalnom inventurom utvrđeno je da je udio šuma u površini manji za 10 posto od onoga što su tvrdile Hrvatske šumeVuletić je na konferenciji za medije demantirao sve te tvrdnje ustvrdivši kako se one pojavljuju u predizborno vrijeme ne bi li ga se diskreditiralo. Kazao je također kako iza tih napada stoje domaće i strane tvrtke koje žele da se Hrvatske šume daju u koncesiju.

Hrvatske šume poput HAC-a u koncesiji?

– Bio sam naivan kad da su me prije nekoliko mjeseci pitali što mislim da se Hrvatske šume daju u koncesiju. No, kada vidim da je nedavno izišla priča da se planira HAC dati u koncesiju, onda mi je sve jasno – rekao je Vuletić dodavši kako bi davanje Hrvatskih šuma u koncesiju bio katastrofa za državu.

– Ovim želim reći da tko prste stavi na Hrvatske šume, imat će posla sa šumarskom strukom, ljubiteljima prirode i građanima Hrvatske – poručio je Vuletić.

Nadalje je demantirao medijske natpise kako je tvrtka, na čijem je čelu, gubitaš koji se financira iz proračuna. Istaknuo je kako od države nisu primili nikakav novac te da posluju pozitivno.

-.-Bruno Konjevic / CROPIX  -.-Vuletić je ustvrdio kako optužbe na njegov račun i račun Hrvatskih šuma su dio preizborne kampanje– Rezultati su sve bolji i bolji. No očito to nekom u predizborno vrijeme ne odgovara – rekao je Vuletić.

Vuletić: Ukrasti toliku drvnu masu je gotovo nemoguće

Kada je riječ o razlici u postotku pošumljenog djela Hrvatske, gdje Hrvatske šume nude jednu, a nacionalna inventura drugu brojku, Vuletić je izjavio da je došlo do statističke pogreške.

Naime, prema podacima Hrvatskih šume 47 posto teritorija čine šume, dok je prema nacionalnoj inventuri taj postotak deset posto manji, odnosno 37 posto. Vuletić je kazao kao je podatak od 37 posto vjerojatno točan, odbacivši tvrdnje kako je tih deset posto šume posječeno.

– Tvrdnje da je ukradeno 1,8 milijuna kubika drveta je nevjerojatna. Za odvoženje tolikih količina drveta potrebno je 80.000 kamiona – zaključio je Vuletić.