Najžalosnije je što nećemo vratiti javne površine

Tomislav Saucha iz SDP-a

Tekst:: Bojan Arežina 9/1/2010 21:57

Tomislav Saucha, gradski zastupnik SDP-a, gostovao je u srijedu na OTV-ovoj emisiji Svakodnevica kako bi pričao o radu Povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s objavom u Službenom glasniku Grada Zagreba ispravaka dokumenata prostornog uređenja što ih je donijela Gradska skupština Grada Zagreba, čiji je on predsjednik.

Kako je rekao Saucha, zadatak ovog povjerenstva proći kroz 56 ispravaka od 1990. do 2010. godine kako bi se utvrdilo radi li se doista o ispravcima sukladno odredbama pravilnika, ili pak o izmjenama, što bi bilo mimo zakonske i skupštinske procedure. U dvije radne sjednice prošli su kroz osam navodnih ispravaka te su utvrdili da su samo dva doista ispravci.

Saucha se složio s gledateljem koji je ustvrdio kako je jedini pravi put za rješavanje ovog problema Državno odvjetništvo jer je riječ o kriminalnim radnjama, ali je naglasio da Povjerenstvo radi svoj posao.

-.--.-“Nemam pravo biti pesimist”

– Ako je netko pod jednim institutom, koji je tu s razlogom, radio za što mi vjerujemo da je radio, onda su to strašno kažnjive stvari – rekao je Saucha, ali je dodao kako Gradska skupština radi samo ono što joj ovlasti dopuštaju.

Također je radio da u radu Povjerenstva nema nikakvih skrivanja, da se na sjednice pozivaju svi mediji te da su uključeni svi zastupnički klubovi. Međutim, klub HDZ-a imao je rezervirani stav o mogućem uspjehu Povjerenstva, a zastupnica Danira Bilić izrazila je sumnju da članovi, uključujući i nju samu, imaju kompetentnost potrebnu za rad na ovom slučaju.

Saucha nije htio ulaziti u nagađanja o mogućim posljedicama po one koji bi mogli biti odgovorni za lažne ispravke i one čija se imena najviše spominju u ovom slučaju, poput bivše tajnice Skupštine Grete Augustinović Pavičić. Takve bi pretpostavke, rekao je, bile neodgovorne. Međutim, izrazio je vjeru kako će posao Povjerenstva dovesti do opipljivih rezultata.

– Nemam pravo biti pesimist u ovom slučaju – rekao je Saucha, te dodao kako ne bi ni radio ovaj posao da ne vjeruje kako se nešto može napraviti. Prema njemu, ono što je najžalosnije u cijeloj priči jest činjenica da će krivci možda odgovarati, ali ono što se promijenilo lažnim ispravcima više nitko neće moći vratiti.

– To je zauvijek izgubljeno kao javna površina – razočaran je mladi SDP-ovac.